Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konjunkturen kan ha nått kulmen

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 12.24

Toppen för den svenska ekonomin kan ha passerat. Det skriver Svenskt Näringsliv i sin tredje konjunkturrapport.

Högre räntor, avmattning av den amerikanska konjunkturen och en fallande dollar kommer att påverka exportindustrin. Samtidigt finns förutsättningar för ökad inhemsk efterfrågan.

I Svenskt Näringslivs tredje konjunkturrapport för året redovisas bland annat hur den nya regeringens förslag kommer att påverka tillväxt och sysselsättning.

– Vi har den internationella avmattningen att kämpa med. Samtidigt har många hushåll mycket pengar och många företag har mycket pengar. Gradvis kan det inhemska nyföretagandet växa sig starkare som leder till nästa boom, säger chefekonomen Stefan Fölster.

Lätta på gasen
Enligt Svenskt Näringslivs konjunkturrapport släpps nu både gasen och bromsen.

Farten tar vid på arbetsmarknaden genom de reformer som alliansen kommer att genomföra efter valsegern, men gasen är inte längre i botten. Den internationella konjunkturen mattas av och det påverkar exportindustrin.

BNP-tillväxten spås bli något högre än om socialdemokraterna suttit kvar vid makten. Svenskt Näringsliv bedömer att en ökande inhemsk tjänsteproduktion kommer att fungera som en tillväxtmotor.

Högre utbud än efterfrågan
Men trots att Stefan Fölster tror att alliansen kommer att ha bråttom att visa att man kan rå på sysselsättningen, kan det i början av mandatperioden uppstå ett läge då sänkt a-kassa och skattesänkningar leder till att utbudet på arbetsmarknaden ökar mer än efterfrågan.

– I alliansregeringens paket ligger en rad förslag som relativt snabbt gör det mer lönsamt att söka arbete och öka utbudet. Man har också förslag som påverkar efterfrågan på arbete, men de är lite färre och tar längre tid att få att verka, säger chefekonomen på Svenskt Näringsliv, Stefan Fölster.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".