Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efterfrågan på livvaktskydd ökar

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 12.30
Allt fler politiker hotas.

På torsdag morgon berättade Ekot om säkerhetspolisens utökade resurser under valet. Nu rustar Säpo inför kommande uppdrag att bevaka politiker och opinionsbildares säkerhet i bland annat EU-val och när Sverige är ordförandeland i EU.

Det ska man göra genom att bland annat att göra en översyn av den egna organisationen och se över om lagstiftningen gällande angrepp på opinionsbildare går att stärka, säger säkerhetspolisens chef Klas Bergenstrand.

– Vi ser just nu över hela vår livvaktsverksamhet, alltså både personskyddet och säkerhetsskyddet för att få ännu bättre resultat. Vi har ett år där Sverige är ordförandeland i EU som innebär att vi kanske har extremt många statsbesök i Sverige. Den här verksamheten utvecklas kontinuerligt, och kommer att dra slutsatser av den här valkampanjen, säger Klas Bergenstrand.

Ökar antalet livvakter
Säkerhetspolisens har successivt utökat antalet livvakter efter 2003, då utrikesminister Anna Lindh mördades. Då hade man 65 livvakter. Idag är man snart uppe i 130 livvakter, men med en förhoppning om att ha lyckats fler till nästa år så att man uppnått till 140 livvakter.

Det finns en stor efterfrågan av livvakter, framförallt till politiker. Och efterfrågan ökar, konstaterar Klas Bergenstrand.

– Efterfrågan på trygghet och säkerhet för politiker och många andra överstiger definitivt vad vi kan erbjuda. Det är snarare så att om vi hade haft mer resurser så kunde vi ha ökat skyddsnivån ytterligare, säger han.

Fler utsätts för hot
De senaste månadernas valarbete har visat att allt fler politiker och opinionsbildare utsätts för allvarliga hot.

– Vad vi vet, framför allt om hur lokala politiker känner, så är det här en ganska farligt värld. Det är inte alltid hoten realiseras men väldigt många utsätts för hot och ibland till och med rena brott, säger han.

Inför uppdraget att garantera säkerheten för politiker och opinionsbildare under kommande val till EU-parlamentet om tre år, då Sverige även ska vara ordförandeland för EU, så vill säkerhetspolisen att regeringen ser över lagstiftningen för att stärka politikers rättsliga skydd.

– Vi funderar på om det skulle behövas en översyn av lagstiftningen så att politiker som arbetar med opinionsbildning får ett förstärkt rättsligt skydd för sin verksamhet. Det finns några rättsfall som visar att gränserna kanske inte ligger på rätt plats idag, säger Klas Bergenstrand.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".