Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Extrem fattigdom ökar i Afrika

Publicerat onsdag 24 juli 2002 kl 05.55
Den ekonomiska tillväxten i Afrika var förra året den snabbaste bland världens fattigaste regioner. Men trots det ökar antalet människor i extrem fattigdom i länderna söder om Sahara. Det framkommer i en rapport som FN:s utvecklingsorgan UNDP lägger fram idag.
Om utvecklingen fortsätter kommer många av länderna söder om Sahara inte klara FN:s mål om att halvera fattigdomen i världen till 2015. För trots att den ekonomiska tillväxten alltså ökar, även i många av de fattigaste länderna, så ökar också antalet fattiga människor där. FN-rapporten slår fast att stora framsteg har gjorts vad gäller utvecklingen i många regioner i världen, men att många av länderna i forna Sovjetunionen och i Östeuropa har tappat mycket mark de senaste tio åren. Trots införandet av demokrati och marknadsekonomi så har Ryssland, Ukraina, Rumänien, Bulgarien och samtliga baltiska stater idag en lägre BNP per capita än i slutet av 1980-talet. Korruption och stora ekonomiska klyftor pekas ut som orsaker till kräftgången. I den årliga rapporten jämför UNDP levnadsförhållandena i 173 länder enligt ett index för mänsklig utveckling som väger samman medellivslängd, läskunnighet och BNP per capita. Världens bästa land att leva i är enligt FN Norge. Sverige kommer på andra plats. De 24 länderna längst ner på listan ligger alla i Afrika söder om Sahara. Allra sist i sammanställningen hamnar Sierra Leone där medborgarna i genomsnitt beräknas leva bli knappt 39 år gamla.
Caroline Salzinger
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".