Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisanmälningar om bidragsfusk ökar

Publicerat fredag 22 september 2006 kl 12.30
Anmäler fusk.

Antalet anmälningar om misstänkt fusk med bidrag ökar. Försäkringskassan räknar med att minst 2 000 personer kommer att polisanmälas i år.

Förra året polisanmälde Försäkringskassan nästan 1 600 personer som man misstänker ska ha lurat till sig bidrag och ersättningar, och myndigheten krävde tillbaka över 75 miljoner kronor, som enbart handlar om misstänkt fusk.

Bara under det första halvåret i år har 50 miljoner kronor krävts tillbaka. Det misstänkta fusket finns inom alla typer av utbetalningar även om bostadsbidrag och sjukpenning dominerar.

300 utreder fusket
Främsta skälet till att man från Försäkringskassans sida tror att både polisanmälningarna och återbetalningskraven kommer att öka, är att det nu efter sommaren arbetar 300 tjänstemän på Försäkringskassan som bara har till uppgift att utreda eventuellt fusk.

Tomas Falk som är ansvarig för den förstärkta kontrollverksamheten på Försäkringskassan tror att de resurser man har nu är tillräckliga, och att man framöver ska koncentrera sig på kontroll innan pengarna betalas ut.

– Det är så vi kommer att försöka att jobba mer och mer, att vi går in före beslut. Så att de här pengarna aldrig behöver betalas ut felaktigt någon gång, säger Tomas Falk.

En procent bygger på felaktiga grunder
Tidigare har Ekot berättat att Försäkringskassans stickprovsundersökning visar att omkring en procent av alla utbetalningar bygger på felaktiga grunder, och det i sin tur skulle innebära att de olika typerna av bidragsbrott ligger bakom utbetalningar på upp emot en miljard kronor. 

Men eftersom Försäkringskassan bara har haft den här typen av undersökningar i några år, går det inte att säga något om fusket har ökat eller minskat eller ligger konstant.

Kritiserade socialdemokratisk regering
Att kontrollen har varit så bristfällig har de borgerliga partierna kritiserat den socialdemokratiska regeringen för. Men frågan är vad den tillträdande borgerliga regeringen vill göra för att minska fusket.

Moderaternas Pär Westerberg kan, till skillnad från de övriga partierna tänka sig att arbetsgivarna ansvarar för att rapportera när anställda är hemma för vård av sjukt barn.

– Det kan vara en variant. En annan variant är att man gör kontrollen via dagis om, barnet är på dagis eller ej, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".