Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialen i krissamtal efter pedofilutredning

Publicerat lördag 23 september 2006 kl 04.00

I Norrtälje har socialtjänsten regelbundna krismöten sedan det kommit fram att en man som fått i uppdrag att vara kontaktperson och haft fosterbarn boende hos sig misstänks ha begått grova sexuella övergrepp mot ett stort antal barn.

Hittills misstänks mannen för våldtäkter mot sju barn, och utredningen växer.

– Det blir ju extra förfärligt när det är så att vi har anlitat honom som kontaktperson till barn som behöver stöd, och familjer som behöver stöd, och då visar det sig att han inte har givit stöd, utan något helt annat. Det är klart att det blir en väldig kris för oss också, säger Isabel Andersson, socialchef i Norrtälje.

Socialtjänsten i Norrtälje har placerat barn hos den 49-årige mannen sedan 2004. Han ska också ha haft uppdrag åt andra kommuner och han har tidigare haft sommarbarn.

Pojkar kan ha våldtagits
Nu misstänks han för över tio grova våldtäkter mot sju pojkar, alla under 15 år. Det är inte bara pojkar som har bott hos honom, utan också sådana som hälsat på. Mannens hem har varit som en ungdomsgård och omgivningen har uppfattat honom som en schysst vuxen och bra förebild.

Polisen har hittills förhört omkring 25 barn och förhören kommer att fortsätta. Det är många barn som först nu börjar berätta.

Barnpsykiatrin och socialtjänsten är med vid alla förhör för att stötta barnen och deras familjer. Samtidigt pågår krisbearbetning för socialtjänstens egen personal, som litade på mannen.

Allt såg bra ut
Som alltid när ett familjehem eller en kontaktperson ska utses gjordes noggranna utredningar och det fanns inget som verkade konstigt; inga tidigare misstankar och de bästa referenser.

Det här gick helt enkelt inte att förutse, säger socialchefen Isabel Andersson.

– Jag önskar att vi kunde säga till dig att om vi bara hittar rätt metod så kan vi få en hundraprocentig säkerhet och garanti, men det kan vi inte få, säger hon.

Ännu mer utbildning och ökad öppenhet kring sexuella övergrepp tror hon är enda sättet att försöka förhindra liknande fall.

– Det viktiga i det här är ändå att nu är det ute, nu är hemligheten sagd, och det är väl den enda trösten i det här. Ju öppnare samhälle vi har och desto mer vi kan tillåta oss att prata om sådana här saker, desto bättre kommer det fram. Det är den slutsats som vi har dragit här, säger Isabel Andersson.

”Vi behöver män”
Enligt personutredningen i målet är mannen ensamstående och hans umgängeskrets har i hög grad utgjorts av barn och ungdomar, står det. Men det väckte inga misstankar och det vore fel att utesluta män som engagerar sig för ungdomar när man ska rekrytera kontaktpersoner och familjehem, säger Isabel Andersson.

– Det finns ju en risk åt andra hållet, precis det som hände på dagis för ett antal år sedan, att till slut kan ingen man jobba på daghem, för det finns en misstanke. Det är lika illa, skulle jag vilja säga. Vi behöver män som förebilder till våra barn, säger Isabel Andersson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".