Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen vill stoppa LAS-förändring

Publicerat lördag 23 september 2006 kl 10.04

Den nya regeringen kommer att riva upp socialdemokraternas förändringar i lagen om anställningsskydd, LAS, som skulle ge förtur till anställning efter sex månader.

– Inte minst för småföretag och medelstora företag handlar det om att under en tid se om personkemin stämmer, om kompetensen är den rätta. Då kan vi inte ha den här typen av inlåsningsmekanismer som gör det trögare och svårare för företagen, säger Per Landgren, riksdagsledamot för kristdemokraterna.

De nya reglerna om anställningsskyddet, LAS, drevs igenom tidigare i år av den socialdemokratiska regeringen, trots att det bland annat möttes av protester från branscher som har säsongsjobb.

Förtur efter ett halvår
De nya reglerna skulle ge den som arbetat mer än sex månader förtur till en ny anställning, mot tolv månader som idag. Efter 14 månader skulle arbetsgivaren dessutom erbjuda en fast tjänst.

Alliansen har tagit strid mot de nya reglerna, och därför är det ingen överraskning att förändringarna nu rivs upp. Enligt alliansen skapar nya skärpta regler inga nya jobb, tvärtom anses effekten bli att anställningarna bara blir kortare.

”Osäkra anställningar”
Men den uppfattningen delar inte Laila Bjurling, socialdemokratisk riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet. För turistbranscher och andra branscher som har mycket säsongsarbeten går det att teckna kollektivavtal, som tar hänsyn till företagens situation, säger hon. Och hon är bekymrad av att förändringarna nu inte blir av.

– Det betyder att väldigt många människor, framförallt unga människor, och framförallt kvinnor, kommer att fortsätta i väldigt osäkra anställningar där man inte vet från en dag till nästa, från en vecka till nästa, om man får jobb eller hur länge man får jobb.

Men är inte det stora problemet att det är många som inte har ett arbete överhuvud taget?

– Det är två olika problem. Det är ett problem att många står utanför arbetsmarknaden, men det är också ett problem för dem som finns på arbetsmarknaden att ha mycket osäkra villkor, säger Laila Bjurling.

De nya LAS-reglerna var tänkta att träda i kraft den första juli nästa år. Per Landgren tror inte att alliansen har några problem med att hinna med att riva upp det här.

– Eftersom det handlar om att den gamla LAS ska gälla och den nya, skärpta LAS-regeln inte ska gälla så förefaller det mig inte vara någon svårighet att riva upp den lagen, säger Per Landgren.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".