Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lettisk journalist avlyssnades

Publicerat söndag 24 september 2006 kl 12.30

I Lettland har avslöjandet om att polisen avlyssnat en välkänd tv-journalists mobiltelefon väckt stor uppmärksamhet. Det fanns inga brottsmisstankar mot journalisten, men polisen har ändå spelat in hennes telefonsamtal med åklagare och en ledande politiker.

De hemliga utskrifterna av samtalen läcktes sedan ut till en tidning och en nyhetsbyrå som publicerade dem.

Om två veckor är det parlamentsval i Lettland. Den avlyssnade tv-journalisten, Ilze Jaunalksne, tror själv att avlyssningen av hennes känsliga samtal och publiceringen av utskrifterna har en politisk bakgrund. Hon tror att man vill smutskasta henne för att hon har varit obekväm i sin rapportering.

Hyllad reporter
Ilze Jaunalksne arbetar för ett magasinsprogram i en av de stora lettiska tv-kanalerna och har hyllats och fått stor uppmärksamhet för sina avslöjanden om den politiska korruptionen i Lettland.

Avlyssningen av hennes mobiltelefon pågick under en månad, men ingen ansvarig har hittills kunnat förklara varför den inleddes.

I Lettland, liksom i Sverige, måste polisen få grönt ljus från en domstol innan den kan börja avlyssna medborgarnas telefonsamtal. För ett sådant tillstånd krävs att det i bakgrunden finns en misstanke om ett brott.

Demokratiskt problem
Den Europeiska journalistfederationen i Bryssel, som via olika fackliga organisationer har 260 000 journalister bakom sig, har fördömt de lettiska myndigheternas agerande mot Inez Jaunalksne.

– Det visar ju att myndigheterna fortfarande inte respekterar journalisternas rättigheter att hålla hemliga kontakter med sina källor, som ju är en demokratisk, fundamental rättighet. Vi ser också att det saknas starka journalistorganisationer i de baltiska länderna, som är duktiga på att hålla emot det här trycket från regeringarna, säger Arne König, som är federationens ordförande.

Domare avstängd
Den domare i Lettlands högsta domstol som gav tillstånd till avlyssningen har tillsvidare stängts av från sin tjänst. Något liknande har aldrig tidigare hänt i domstolens historia.

Domaren säger att hon inte kan komma i håg detaljerna i ärendet, men eftersom hon godkände avlyssningen så var den väl motiverad. De fyra finanspoliser som hanterade avlyssningen av Inez Jaunalksne och bad om tillstånd för den har också permitterats från sina jobb.

Litauisk parallell
Också i Lettlands grannland Litauen har yttrande- och tryckfriheten satts under press de senaste veckorna. Den statliga säkerhetstjänsten grep häromdagen en chefredaktör för en tidning som kommit över hemliga regeringsdokument och var på väg att publicera dem.

Chefredaktören satt anhållen i ett dygn, tidningens webbsida släcktes ner, och tryckpressarna stoppades. Men Litauens president Valdus Adamkus har skarpt kritiserat ingripandet mot tidningen, och kallat den en allvarlig kränkning av demokratiska principer.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".