Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler röstade i klassiska soffliggarområden

Publicerat söndag 24 september 2006 kl 12.30
Röstandet ökade.

Valdeltagandet var högre i årets val än i valet innan. Det var fler som röstade även i stadsdelar med traditionellt många soffliggare, till exempel förorter där det bor många invandrare. Även om skolket där fortfarande stort har flera kommuner lyckats få fler att rösta.

En av de kommuner som lyckades få upp valdeltagandet är Botkyrka. I de invandrarrika kommundelarna Fittja och Norsborg ökade valdeltagandet med ungefär tre procentenheter.

– Man kan säga att kommunens insatser för ökat valdeltagande har gett effekt. Kommunen har satsat ganska mycket på att informera väljarna om att det är viktigt att gå och rösta. Inför arbetet har vi mobiliserat tiotals aktiva personer från föreningar och ungdomsorganisationer, säger demokratiutvecklaren Ahman Assisi i Botkyrka.

Låga siffror överlag
Även i andra stadsdelar med många röstskolkare har något fler gått till vallokalerna i år. Till exempel i Flemingsberg i Huddinge och Rosengård i Malmö ökade valdeltagandet med mellan en och två procentenheter.

I Rinkeby och Tensta i Stockholm har fler röstat i kommunalvalet, men färre i riksdagsvalet, jämfört med 2002.

Men överlag är siffrorna låga. Andelen röstande i de här områdena ligger mellan 15 och 30 procentenheter under riksgenomsnittet.

Lägst i Göteborg
Bottennoteringarna hittar man i Göteborg. I stadsdelarna Bergsjön och Gårdsten röstade bara varannan väljare. I Bergsjön kommunalröstade mindre än hälften av väljarna i hälften av valdistrikten.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att höra detta, för vi hade ju en liten ökning, har jag för mig, de två sista valen. Jag hade hoppats på att vi kanske hade brutit en trend. Men det har vi uppenbarligen inte gjort, säger Arnar Sigurdsson som sitter i stadsdelsnämnden för vänsterpartiet.

Vad är det som händer i Bergsjön? Varför vill folk inte rösta?

– Man känner sig väl inte deltagande i samhället.

Hur stort är ert eget ansvar?

– På något vis har vi misslyckats.

Vad är det som gör att det blir så här?

– Om jag visste det hade vi kunnat göra någonting åt det, säger Arnar Sigurdsson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".