Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndigheter nobbade gemensam upphandling

Publicerat måndag 25 september 2006 kl 07.32

De svenska myndigheterna skulle kunna spara pengar genom att upphandla bland annat el gemensamt. Men när Statliga inköpssamordningen gick ut till landets myndigheter med en förfrågan om en gemensam elupphandling, nappade så få att det inte blev någon affär.

– Om köparna samlar sig och blir en starkare kraft mot de starka producenterna finns det en möjlighet att pressa marknaden på ett annat sätt än om förbrukarna skulle agera en och en, säger Peter Wigert, vd på elbolaget Telge Kraft.

Men när inköpssamordningen för en tid sen gick ut med en inbjudan till 360 av landets drygt 500 myndigheter om att gemensamt anlita en elupphandlingskonsult, svarade bara 96 stycken. Av dem var det bara ett knappt 40-tal som var intresserade av att samarbeta. Ingen av de stora myndigheterna nappade.

Ingen tog uppdraget
Med så få intressenter, med så liten elförbrukning, fanns ingen konsult som ville åta sig uppdraget.

– När vi kom upp i den begränsade volymen var vinsterna, de beräknade vinsterna med att gå samman, helt enkelt inte så stora, säger Victoria Callenmark, enhetschef på Statliga inköpssamordningen.

På den kommunala sidan har man däremot lyckats bättre med att samordna inköpen. Via företaget Kommentus, som ägs av organisationen Sveriges kommuner och landsting, gör drygt en tredjedel av landets kommuner gemensamma elinköp.

”Oerhört viktigt”
Finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg säger att även myndigheter ska samordna upphandlingar.

– I de fall som en samordning ger bättre pris än det pris man har är det oerhört viktigt att myndigheterna följer det och är med i en sådan upphandling. I det fall man inte gör det måste man ta upp en diskussion och se vad som ligger bakom, säger Sven-Erik Österberg.

Riksrevisionen kom förra året med en rapport som kritiserade regeringen för att inte styra upp hur statens upphandlingar ska göras. Men Sven-Erik Österberg menar att man, nu har blivit bättre.

– Även om rapporten kom för ett tag sedan tar det ett tag innan det är analyserat, så jag anser att vi är på rätt väg på den här punkten.

Så ni tycker att ni kan styra myndigheter till att samarbeta?

– Ja, det tycker jag att vi kan, och vi kan säkert bli bättre på det, säger Sven-Erik Österberg.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".