Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandalbåt begärs i kvarstad i Estland

Publicerat tisdag 26 september 2006 kl 20.00
Greenpeace försöker förhindra fartygets avgång.

En domstol i Elfenbenskusten, som undersöker giftskandalen som drabbade tiotusentals människor, ber nu officiellt att Estlands regering kvarhåller fartyget som lossade avfallet i Elfenbenskusten, och som nu återvänt till Estland

– Tillgrip alla medel för att hålla kvar fartyget Probo Koala i den estländska hamnen Paldiski. Vi behöver undersöka både fartyget och förhöra besättningen för att kunna utreda denna giftskandal, säger domaren i Elfenbenskusten i brevet till Estlands miljöminister.

Det var i augusti som det Panamaregistrerade fartyget Probo Koala seglade in i Elfenbenskustens kommersiella huvudstad Abidjan med en bensinlast.

Ville bli av med restprodukter
Samtidigt som bensinen lossades, ville fartyget bli av med restprodukter, som ett företag i Elfenbenskusten skulle ta hand om. Men avfallet hamnade på stadens soptippar och spred en stank av ruttna ägg från vätesulfid.

Hittills har 44 000 människor sökt läkarhjälp för andningsproblem, illamående, diarréer och utslag.

Men även om experter från bland annat Frankrike, nu både hjälper, sanerar och transporterar avfallet för undersökning i Frankrike, är skuldfrågan inte utredd.

Komplicerat fall
Fartyget Probo Koala har en komplicerad historia. Det är registrerat i Panama, ägt av ett grekiskt företag, uthyrt till en holländsk firma, och lastat första gången i Estland med bensin innan det seglade till Elfenbenskusten med sin last.

Redan i Amsterdam ville fartyget lossa avfall, men hamnmyndigheterna som kände lukten, begärde mer pengar för att sanera avfallet.

Det vägrade det holländska företaget som hyrt in båten, och den seglade i istället till Estland, för att lasta mer bensin till Elfenbenskusten, där avfallet hamnade.

Flera gripna
Flera personer är gripna, från det lokala saneringsföretaget i Abidjan men också ett par fransmän.

Och nu får miljöorganisationen Greenpeace, som försökt hindra fartyget att lämna Estland, hjälp i sina försök att kvarhålla Probo Koala, genom den begäran som Elfenbenskusten nu riktar till Estlands regering.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".