Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Hushållstjänster ska betalas med halva priset direkt"

Publicerat onsdag 27 september 2006 kl 04.00

Centern hoppas att alla hushåll ska kunna köpa hushållsnära tjänster till halva priset redan efter nyår. Det ska ske genom att företagen som säljer tjänsterna får göra skatteavdrag. Förslaget som beräknas kosta en miljard ska på kort sikt kunna ge 10 000 nya jobb.

– Vi har ju från alliansens sida sagt att vi har ett program som vi har prioriterat och som är riktat för att skapa fler jobb. Det kommer först. Sedan måste vi få återkomma i budgetprocessen om vad det är som går att lyfta in nu och vad som blir tidsförskjutet och det arbetet pågår just nu, säger Maud Olofsson.

Det finns ett relativt färdigt borgerligt förslag om hur det ska gå till i praktiken med skatterabatt på så kallade hushållsnära tjänster.

”Halva priset direkt”
– När man köper en hushållstjänst ska den som köper få betala halva priset direkt. Man ska inte behöva ligga ute med pengar som det skulle ha blivit om man hade haft det som ett avdrag i deklarationen, utan man ska direkt man se att det blir halva priset.

– Den som säljer tjänsten, företaget, får sedan möjlighet att i sin månatliga inbetalning av arbetsgivaravgifter och moms göra avdrag för andra halvan, säger Roger Tiefensee, ekonomisk talesman för centerpartiet.

Hur ska man kunna veta att det är halva priset och att inte företaget passar på att tjäna lite?

– Jag tror att precis som det kommer att bli en konkurrens om prislapp på andra saker så blir det en konkurrens om prislapp på hushållstjänster för en timkostnad. Jag tror att det ligger i företagens intresse att inte försöka skära emellan utan att ta tillfället i akt att i stället ta marknadsandelar.

Säljaren deklarerar avdraget
Det är alltså städfirman, till exempel, företaget som säljer tjänsten, inte den enskilde, som ska deklarera skatteavdraget. Sedan ska skattemyndigheten hålla reda på hur mycket varje hushåll handlar för, är det tänkt.

– Det blir precis som det i dag fungerar med en inkomstuppgift att man rapporterar om vem man har sålt en tjänst till och för hur mycket. Sedan är det upp till mig själv att hålla reda på hur mycket jag köper för under ett år.

– Sedan har vi också en möjlighet att man ska kunna köpa tjänster till sina barn eller till sina föräldrar så att jag kan använda min skattereduktion inte bara till mig själv utan jag ska kunna köpa till närstående också, säger Roger Tiefensee.

100 000 per år
Enligt fyrpartialliansens förslag ska ett hushåll kunna köpa rabatterade tjänster för 100 000 kronor brutto om året.

Partierna har räknat med att skatterabatten kommer att kosta drygt en miljard kronor nästa år och moderaterna hoppas i sin senaste budgetmotion att det ska leda till 10 000 nya jobb på kort sikt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".