Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SD får mandat i varannan kommun

Publicerat torsdag 28 september 2006 kl 03.34

Sverigedemokraterna kommer att få mandat i runt hälften av landets kommuner. Under torsdagen väntas rösträkningen och mandatfördelningen i landets alla kommuner bli färdig. På onsdagskvällen visade siffrorna att partiet kommer att få cirka 280 mandat i runt 140 av landets kommuner.

– Vi kommer att försöka göra det mesta av våra mandat och använda dem till att försöka sätta fokus på våra profilfrågor. Vi kommer att verka för att kommunerna ska minska sitt flyktingmottagande och försöka sätta press på staten genom att säga upp eller omförhandla avtalen med Migrationsverket, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas politiske sekreterare i Malmö.

Sverigedemokraterna vinner mandat i kommunfullmäktige i runt hälften av landets kommuner. Starkast är representationen i Skåne, där partiet får mandat i nästan alla kommuner.

I norra Sverige är stödet inte alls lika starkt, men partiet får mandat i Timrå, Sundsvall, Gällivare och Härjedalen.

Partiet har också fått mandat i tre olika landsting.

Toppnoteringen är tolv mandat i Landskrona och i vissa valkretsar i södra Sverige är Sverigedemokraterna ett större parti än miljöpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna.

Fler platser än kandidater
Som så ofta när politiska partier växer har Sverigedemokraterna vunnit fler mandat än vad de haft kandidater på listorna till. Mattias Karlsson räknar med att det i slutänden kommer att innebära att ett 30-tal stolar kommer att stå tomma.

Framgångarna innebär också ett ekonomiskt lyft för partiet. Hur mycket partistödet kommer att ge är ännu inte klart, men Mattias Karlsson räknar med att Sverigedemokraterna kommer att kunna kassera in mellan 10 och 15 miljoner kronor per år under den kommande mandatperioden, siffror som stämmer bra överens med andra beräkningar som gjorts.

”Den enda oppositionen”
Under förra mandatperioden, när Sverigedemokraterna fanns representerat i 30 kommuner, ägnade sig företrädarna främst åt att skriva motioner, ofta med udden riktad mot mångkultur och invandring. Det motionsskrivandet kommer att fortsätta, säger Mattias Karlsson men han hoppas också på ett större inflytande.

– Om vi sedan får ytterligare möjligheter, det återstår att se. Det beror på hur de etablerade partierna väljer att göra, om de släpper in oss eller om de väljer att istället ingå i oheliga allianser, säger Mattias Karlsson.

De flesta säger att de inte kommer att släppa in er?

– Det verkar så, och det bekräftar ju bara det som vi har sagt länge, att det är ingen större skillnad på de etablerade partierna. Om socialdemokraterna och moderaterna utan problem kan samarbeta under en mandatperiod och lägga gemensamma budgetlösningar, då visar det att skillnaden är inte så stor egentligen, och vi är den enda oppositionen.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".