Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga löften om Estonia från Reinfeldt

Publicerat torsdag 28 september 2006 kl 12.54
Tolv år har gått.

Den blivande statsministern Fredrik Reinfeldt är inte beredd att utlova ett bredare uppdrag till SKL för granskningen av filmer som är tagna från Estonias vrak. Sju riksdagsledamöter har krävt att allt bildmaterial från Estonia ska granskas.

– Det är jag inte beredd att göra idag därför att jag inte har något underlag för den bedömningen, säger Reinfeldt.

Ser du någon möjlighet att vara mer inriktad på att skapa mer öppenhet när det gäller den här frågan?

– Jag vill inte skapa förväntningar om någonting, som jag inte kan grunda i ett väl förberett underlag för hur det i så fall skulle se ut, säger den tillträdande statsministern.

Det är miljöpartisten Lars Ångström som i en riksdagsdebatt i våras ställde frågor om bilder från Estonia var manipulerade och fick den socialdemokratiska regeringen att beställa utredningen av SKL, som gäller två filmer från hösten -94.

I Tallin på årsdagen
Lars Ångström och hans riksdagskollega, kristdemokraten Björn von der Esch kom på torsdagen till Tallinn för att träffa den estniske statsåklagaren Margus Kurm och estniska parlamentsledamöter, som arbetar med två utredningar om Estoniakatastrofen.

Utredningarna drogs igång sedan det hade visat sig att Estonia vid flera tillfällen före katastrofen i hemlighet hade transporterat militär materiel från Estland till Sverige. Frågan är om de militära transporterna på något sätt kan kopplas till haveriet.

Lars Ångström och Björn von der Esch vill informera de estniska utredarna om det som de anser vara bildbevis på att det har förekommit hemliga dykoperationer kring Estonia och att myndigheterna har tigit om det.

– De bilderna har blivit högexplosiva politiskt efter det att försvarsmakten har erkänt att man använt Estonia till att frakta krigsmateriel på lastdäcket, sa Ångström.

Hur menar du då?

– Jo, vem tar sig ner till Estonias lastdäck dagarna efter förlisningen? Teoretiskt sett skulle det kunna vara vem som helst, men i praktiken hemlighölls vrakplatsen fram till december månad. De enda som kände till dfen exakta vrakpositionen var den svenska försvarsmakten, den finska försvarsmakten och en finsk utredare.

Det är något av en konspirationsteori?

– Det är ingen konspirationsteori utan det finns fakta, bildbevis på att någon varit där, säger Ångström.

JK utreder
Justitiekansler Göran Lambertz har redan börjat försöka utreda om den svenska försvarsmakten vet något om hemliga dykningar vid Estonia. Det gör han efter en anmälan från Lars Ångström.

Ångström säger i den bland annat att han har talat med en hög militär källa som har berättat att de militära transporterna med Estonia var betydligt mer omfattande än vad som hittills har varit känt.

Den här informationen och information om vilka källor han har, lämnar Ångström nu också över till de estniska utredarna.

Det är på dagen tolv år sedan Estonia havererade. 852 människor omkom. 552 var svenskar.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se
Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".