Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Privata vårdcentraler effektivare än offentliga

Publicerat måndag 2 oktober 2006 kl 12.39

I Göteborg är vårdcentraler som drivs privat effektivare än de som drivs av det offentliga. Det visar en undersökning i Göteborgsområdet som gjorts av hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg.

– Jag tror att flera av de offentliga vårdcentralerna har brist i den interna organisationen. Det gäller samspelet mellan ledning och medarbetare, interna rutiner, och överhuvudtaget hur den inre arbetsorganisationen är upplagd för de patientuppgifter man har, säger Nils-Gunnar Erntsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Men det är en variation, vi har också flera offentliga vårdcentraler som är alldeles lysande, så det är svårt att dra en sådan generell slutsats. Undersökningen är gjord för att visa hur effektiv en vårdcentral är, till exempel hur många besök en läkare klarar av per dag. På den här punkten är vårdcentraler som drivs av privata bolag effektivare.

55 vårdcentraler undersöktes
I studien ingick sammanlagt 55 vårdcentraler, 43 offentliga och 12 privata.

För att komma tillrätta med de problem som kan finnas bland vissa vårdcentraler, så kommer man nu att starta ett arbete där verksamheterna på vårdcentralerna i och kring Göteborg på sikt ska bli effektivare och därmed också bättre.

En orsak till att det ibland är stora skillnader, enligt undersökningen, är att offentligt drivna vårdcentraler ibland har patientgrupper som består av många äldre, och svårt sjuka patienter, än de vårdcentraler som drivs privat, därför kan sådana här besök helt enkelt ta längre tid.

Försiktigt med slutsatser
Nils-Gunnar Erntsson är därför försiktig med att dra några mer långtgående slutsatser av undersökningen.

– Man måste ha den kopplingen mellan hur vårdtyngden ser ut och effektiviteten. Det beror på hur stor sjukdomsomfattningen är i ett område. Vi vet till exempel att äldre betyder mycket för hur mycket sjukvård som konsumeras, säger Nils-Gunnar Erntsson.

– En annan viktigt faktor är att veta hur basfunktionerna i början är dimensionerade för olika områden. Det kan vi se att det finns stora skillnader i områdena av vad de har för basbemanning, säger han.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".