Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Släpp invandringen till Sverige fri"

Publicerat onsdag 4 oktober 2006 kl 07.32
Lars O Grönstedt.

Släpp invandringen till Sverige helt fri. Det anser en av de tyngsta makthavarna inom det svenska näringslivet, Handelsbankens ordförande Lars O Grönstedt. Det skulle gynna den ekonomiska tillväxten och svartjobben skulle förvandlas till vita jobb, säger han.

– Jag tror att man ska fundera på vad det är som händer när de kommer hit? Jo, under en ganska lång tid, under ett halvår eller ett år, så vet de inte ens om att de är här. De söker ett uppehållstillstånd, de förvaras i flyktingförläggningar, de förvägras att ha ett arbete, men det betyder ju inte, faktiskt, att alla saknar ett arbete. Den företagsamhet som gör att de har kommit hit, gör att de skaffar sig någon form av arbete i den svarta sektorn, säger Lars O Grönstedt.

– Om vi istället för att skapa en massa hinder för att ha ett arbete, uppmuntrar och välkomnar detta, då tror jag att vi skulle upptäcka mycket mycket mindre av samlade statliga åtgärder.

Humanistisk inställning
På en fri invandring skulle Sverige inte bara tjäna ekonomiskt, enlgit Lars O Grönstedt. I grunden handlar det om en mer humanistisk inställning till de som vill bosätta sig i Sverige.

Enligt Grönstedt borde frågan om en kraftigt förändrad invandringspolitik på allvar också övervägas av den tillträdande regeringen.

– Om man faktiskt talar med dem som kommer till Sverige, om man talar med dem som står i kö och vi inte vill släppa in på Arlanda, som har sålt sina tillgångar hemma, de kommer inte hit för att leva på några bidrag, man gör ingen lönekarriär på att leva på bidrag, säger Lars O Grönstedt.

Är det här en realistisk lösning, tror du, att Sverige skulle kunna öppna sina gränser för den som vill flytta hot?

– Jag tror att vi faktiskt har en skyddsmekanism i form av vårt klimat, det är ju inte naturligt för huvuddelen av världens befolkning är polcirkeln något obehagligt, exotiskt som man vill hålla sig så långt borta från som möjligt,

Man brukar ju säga i Storbritannien som har hög invandring och hög tillväxt, där skapas ju mycket låglönejobb som kan upplevas som orättvisa, är det inte en sådan utveckling man får då?

– Jag tror att väldigt få är för all framtid låsta i låglönejobb om man vill utbilda sig, Vi har alla som unga börjat i ett låglönejobb. Jag började jobba i Pressbyrån för det var vad som stod öppet när jag slutade skolan. Men det var ju aldrig min dröm, att ha en karriär där. Det var ett sätt att komma in på arbetsmarknaden och förstå vad jag tyckte om, säger Lars O Grönstedt.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".