Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårdare palestinsk attityd mot Israel

Publicerat torsdag 5 oktober 2006 kl 18.03

En ny opinionsundersökning bland palestinier gjord av universitet i Göteborg visar att attityden mot Israel alltmer radikaliseras. En majoritet av palestinierna anser nu att en islamsk stat borde omfatta även delar av det som i dag är Israel.

– I dag är det 52,5 procent bland palestinierna som anser att det borde vara en islamsk stat i hela Palestina, säger freds- och konfliktsforskaren Michael Schultz som har varit med och gjort undersökningen.

Vad betyder det i förhållande till Israel när du säger hela Palestina?

– Det innebär att man inte accepterar staten Israel och att det ligger väldigt nära vad Hamas anser att man vill ha som en lösning på konflikten.

Accepterar inte staten Israel
En majoritet av palestinierna accepterar alltså inte staten Israel som den ser ut i dag, enligt undersökningen. 1997 när den första undersökningen gjordes av Göteborgs universitet var den siffran 34 procent.

Viljan att kompromissa om staden Jerusalem och dela den med israeler som en gemensam huvudstad har också minskat radikalt.

Michael Schultz jämför med undersökningar som israeliska kollegor har gjort bland israeler, som visar på samma tendens. Det är en hårdare attityd mot varandra i båda lägren alltså, i takt med att fredsprocessen mellan palestinier och israeler har stannat av.

Helt annorlunda klimat
Klimatet i dag är helt annorlunda än i början på 1990-talet till exempel, säger Michael Schultz.

– När Oslo-avtalet kom fram 1993 föregicks det av en hel del samtal och förhandlingar på olika nivåer, på gräsrotsnivå, på mellannivå, i de israeliska och palestinska samhällena som så att säga skapade en opinion som så småningom tryckte på den politiska eliten om att gå fram i förhandlingar.

– I dagsläget är det snarare en tvärt-om-process där folk mer och mer har isolerats från varandra. Vi ser inga aktiva sociala rörelser eller fredsrörelser, som går på gatan och kräver en fortsatt förhandling. I alla fall är det väldigt få röster och det är klart att den muren som israelerna bygger upp som ett slags säkerhetsmur i förhålladne till palestinierna bidrar till att palestinier och israeler inte ens i vardagen kan träffas på gräsrotsnivå, säger Michael Schultz.

Anders Holmberg, P1 Studio Ett
anders.holmberg@sr.se
Maria Sjöqvist, Ekot
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".