Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Byt kaffesort och rädda liv"

Publicerat lördag 7 oktober 2006 kl 12.30
Många kaffeplockare skadas.

Kaffe är vid sidan av bananer det livsmedel, som sprutas mest med bekämpningsmedel i världen. Detta utsätter människor i dessa jordbruksområden för stora risker, förgiftningar och dödsfall.

Bara i Costa Rica sker årligen omkring 700 förgiftningar och 30 dödsfall på grund av bekämpningsmedel. Nu kräver den internationella organisationen Pesticide Action Network förbud för flera av de farligaste medlen.

Ett av dessa bekämpningsmedel är insektsmedlet Endosulfan, som är akutgiftigt, hormonstörande och bryts ner långsamt i miljön. Ibland skadas jordbruksarbetare när man arbetar med ryggsprutor utan skyddsutrustning och får ämnet i sig och på sig.

Elsa Nivia från Colombia är regional koordinator för Pesticide Action Network, som kämpar för att minska bekämpningsmedelsanvändningen. I Colombia är Endosulfan förbjudet, men det hindrar inte att medlet säljs flitigt, säger hon.

– Regeringen har ingen kontroll, säger Elsa Nivia.

Paraquat stridsämne inom EU
Ett annat ämne man vill ha bort är ogräsmedlet Paraquat. Det preparatet är ett stridsämne också inom EU. Sverige och flera andra länder har krävt i EG-domstolen att EU-kommissionens godkännande av Paraquat ska ogiltigförklaras.

I och med att det är tillåtet inom EU är det också svårare att förbjuda det i utvecklingsländer där de största riskerna finns.

– Paraquat är extremt akut giftigt och det finns många dokumenterade förgiftningsfall. Paraquat angriper framför allt lungorna, säger Elsa Nivia.

Kan leda till dödsfall
Det ger andningssvårigheter som ibland leder till dödsfall. Exponering ger också svåra brännskador i huden, näsblod och skador på inre organ.

Det finns nu en hel del ekologiska odlingar av kaffe i Latinamerika. Där kan man undvika bekämpningsmedels-användning genom att odla kaffe tillsammans med andra grödor, använda insektsfällor och biologiska metoder mot insekter.

– Det finns ett bra utbud i dag i svenska butiker om man vill köpa Krav-märkt, ekologiskt kaffe. Då använder man inte de här farliga bekämpingsmedlen och då gör man en god insats. Man kan rädda liv genom att byta kaffesort, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.
– Om man byter kaffe skickar det signaler till producenterna som gör att människoliv räddas och att miljön skyddas från väldigt giftiga bekämpningsmedel, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".