Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya EU-ministern omges av moderater

Publicerat lördag 7 oktober 2006 kl 12.30
EU-minister Cecilia Malmström.

Den nya EU-ministern, folkpartisten Cecilia Malmström, kommer i Europafrågor att ha ett nära samarbete med flera moderata ministrar. Att moderaterna och folkpartiet i en rad frågor har helt olika uppfattningar om EU ska ändå inte bli något problem, tror hon.

– Jag ser verkligen fram emot att arbeta både med en moderat statsminister och en moderat utrikesminister och en massa andra statsråd i den här regeringen, säger Cecilia Malmström.

Men det är faktiskt ganska stora skillnader mellan moderaterna och folkpartiet när det gäller EU-politiken.

– Det finns en del skillnader. Vi är ju fyra olika partier i den här regeringen, men vi har ägnat lång tid med att prata ihop oss om utrikes- och EU-politiken i en arbetsgrupp där jag var med. Där har vi enats om ett gemensamt dokument och det är det som kommer att utgöra grunden för regeringens politik, säger hon.

När det gäller rättsliga frågor och kampen mot terrorismen har folkpartiet och moderaterna skiljt sig åt på en lång rad områden.

– Det finns flera områden där vi har skiljt oss åt och det är det vi kommer att försöka prata ihop oss om i en gemensam regeringslinje.

Vill inte tala om skillnader
Sveriges nyblivna EU-minister Cecilia Malmström vill inte tala om stora partiskillnader i Europapolitiken, men protokollen från riksdagens EU-nämnd talar ett annat språk.

Där syns det till exempel tydligt att folkpartiet var för att polisen ska kunna lagra uppgifter om vem som kontaktade vem och när på mobiltelefon eller via e-post. Moderaterna var emot.

En annan skillnad på det rättsliga området är att folkpartiet vill att majoriteten ska bestämma över minoriteten medan moderaterna vill att ett land ensamt med vetorättens hjälp ska kunna stoppa ett förslag

M har röstat mot rambeslut
Moderaterna har också alltid röstat mot EU:s rambeslut, något som innebär att Sverige i EU säger ja till ett förslag innan det finns något detaljerat svenskt lagförslag i frågan.

Sådant vill inte den nya EU-ministern tala om en dag som denna. Däremot berättar hon gärna hur Sverige kommer att märka att EU-ministern inte längre heter Bosse Ringholm.

– Bara det att Sverige har en EU-minister är ju en stor skillnad för det har vi inte haft tidigare. Det visar ju på vilken vikt den nya regeringen lägger vid Europafrågorna. Det är en tydlig markering av att vi har en högre ambition på EU-området. Vi vill sätta EU-frågorna högre upp på dagordningen, vi vill vara mer aktiva, mer pådrivande i EU-samarbetet.

Gemensamt papper
Den aktivitet Cecilia Malmström talar om är det genomgående temat i ett tidigare gemensamt papper från alliansen. Men exakt vilka konkreta frågor aktiviteten gäller sägs det mycket litet om.

Cecilia Malmström byter nu efter många år ut Europaparlamentet i Bryssel mot regeringskansliet i Stockholm.

– Det är naturligtvis lite vemodigt, men jag fortsätter ju med frågorna fast från en annan horisont och det känns jätteroligt, säger hon.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".