Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya upprensningar i Zimbabwe

Publicerat tisdag 10 oktober 2006 kl 05.00
1 av 2
I bakgrunden skymtar de blå plastskynkena som FN bidragit med och som används som tält. Foto: Vincent Dahlbäck/SR.
2 av 2
Getrude Chirande står i resterna av sitt hus som revs förra rivningsomgången.

Zimbabwes stora upprensningsaktion, där 90 000 hus revs för ett drygt år sedan och som gjorde 700 000 människor hemlösa, fortsätter. Nu skickar regeringen åter ut sina grävskopor för att riva 37 utpekade hus i huvudstaden Harare.

Husen är borta men människorna är kvar. Förra gången jag var i den myllrande miljonförorten Mbare, trängdes hus, skjul och marknader, vägg i vägg.

Det enda som myllrar nu, är ändlösa strömmar av vandrande människor över ödelagda grusslätter och de förslummade hyreshusen spretar ensamt och glest mellan soptipparna, där många rotar efter något användbart.

– Hela vägen här, ända dit bort, pekar min chaufför, de fick bara order: Ge er av!

Så kom grävskoporna, schaktmaskinerna och polis och militär med släggor. För att göra plats för nya hus.

Inga nya bostäder
Men de utlovade nya husen, finns inte tillstymmelse till.

Operation Murambatsvina, skulle rensa upp Harares slum men har skapat en ny slum, med hundratusentals hemlösa. Många fraktades ut och dumpades på landsbygden, utan ägodelar, utan släktingar och utan möjligheter att försörja sig.

Avsikten var att krossa oppositionen
Men Mugabes regering lyckades i sin troliga avsikt: att slå sönder och splittra oppositionen som hade sitt största fäste här i Mbare.

Överallt finns den hemliga partipolisen, som slår ner på öppet oppositionella. Plötsligt skriker några män från skuggan vid en mur; vad gör ni här? Ett vitt ansikte i en svart slum.

Vi försvinner snabbt. Medan nyfikna ansikten hänger ut ur dom överbefolkade hyreshusens fönster. Där de som kan, försöker hyra en sovplats för sina familjer i ett delat rum.

Bor under ett plastskynke
Att det fanns ett politiskt syfte med rivningarna, står rätt klart, på andra sidan Harare. Här stod stenhusen i prydliga rader, fyra rum med små trädgårdar.

– Nu är allt borta, säger en förtvivlad Amos.

Vad Amos har nu, är ett ljusblått plastskynke, upphängt mellan fyra stolpar, där han, hans fru och ettåriga dotter bor. Bredvid blänker samma ljusblå plast i solen, skänkt av FN, i oändliga rader över ödsliga fält.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".