Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skimning ska förhindras med ny teknik

Publicerat tisdag 10 oktober 2006 kl 12.33
Kontokortskapning tvingar fram ny teknik.

Det senaste fallet av kortkapning i Strängnäs, där ett 15-tal personer fick sina konton länsade av bedragare, aktualiserar frågan om säkerheten vid kortbetalningar. Ny säkrare teknik är på väg, men det går långsamt.

Trots att allt fler väljer att betala kontant manar Svensk Handel kunderna till lugn. Ny säkrare teknik är på väg, fastän i långsam takt.

– Vi står inför en övergång till en ny teknik, men till dess får vi dras med problemen med den här gamla uråldriga tekniken tyvärr. Det säger Dick Malmlund, säkerhetsansvarig på Svensk Handel.

Ett 15-tal kunder på varuhuskedjan Willys i Strängnäs fick sina konton länsade efter att ha handlat i butiken under den sista veckan i september.

Kontokort kopierades
Totalt handlar det om cirka 120 000 kronor. Polisen tror att någon manipulerat en kassa och därmed kopierat all information från kontokorten. Därefter har man kunnat tömma kundernas konton genom vanliga bankomatuttag.

Metoden kallas för skimning eller kortkapning. Det senaste året har flera fall inträffat, bland annat drabbades i våras över 120 kunder som handlat hos butiken Jysk på flera orter i landet.

Ny teknik kräver nya terminaler
En av de som förlorar stort på kortkapning är Svensk Handel. Idag handlar sex av tio kunder på kort och andelen ökade stort efter flera uppmärksammade värdetransportrån i fjol.

Men ökningen har mattats av. Och ju fler som betalar kontant, desto högre transportkostnader för handlarna.

Därför är Handel beredd att köpa in nya kortterminaler för 1,2 miljarder kronor. De nya kortläsarna ska kunna ta emot betalningar med nya säkrare kontokort som bankerna ska få fram nästa år.

– Den nya tekniken är den så kallad chip-tekniken eller EMV , Eurocard, Mastercard och Visa, och den har betydligt högre säkerhet. En magnetremsa rymmer 80 tecken och ett chip rymmer 64 000 tecken. Då förstår man att man kan skapa betydligt högre säkerhet. Och chipet kan inte kopieras, de kan alltså inte skimma på samma sätt som magnetremsorna, säger Dick Malmlund.

Fram till dess den nya tekniken införs håller handlarna på att märka sina kortläsare. Det blir då lättare för personalen att upptäcka om någon har bytt ut den riktiga terminalen mot en falsk.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".