Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ministrar ifrågasattes i partiledardebatten

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 12.34
Riksdagsdebatt med anledning av regeringsförklaringen.

Onsdagens partiledardebatt i Riksdagen präglades av avslöjandet att kulturministern inte betalat sin tv-avgift. Socialdemokraternas partiledare Göran Persson undrade hur mycket statsminister Fredrik Reinfeldt visste.

– Ett statsråd som sätter sig över lagen. En kulturminister som har avstått ifrån, som en politisk demonstration uppenbarligen, att betala den tv-avgift som är en förutsättning för en fri radio och television. Det enda intressanta, som jag vill ha ett svar på idag av regeringschefen, är: visste han om detta? sa Göran Persson i debatten.

– Saker har redovisats för mig som inte är bra, som ska rättas till. Det sista, som blev känt på morgonen, hade inte redovisats för mig. Det känner jag mig mycket besviken för. Det är inte acceptabelt och ska också rättas till, svarade Fredrik Reinfeldt.

– Det är inte vad som helst. Avgifterna till public service är ju till för att vi politiker inte ska lägga oss i. Så har vi den högsta politikern i sammanhanget som medvetet avstår från att betala avgiften, sa Göran Persson.

– Menar Göran Persson att detta inte har hänt förut? Menar Göran Persson att det inte finns exempel på detta tidigare? sa Fredrik Reinfeldt.

Ohly fortsatte
Det var inte bara Göran Persson som ifrågasatte de nya ministrarna. Också vänsterpartiledaren tog poäng på affärerna.

– Den här regeringen har ju börjat på ett sätt som gör att man kan likna den vid Kriminellas revansch i samhället, sa Lars Ohly.

Valdebatt i repris
Förutom diskussionen om de ministrar som handlat i blåsväder var det mycket debatten som kändes igen från valrörelsen. Göran Persson var stolt över svensk ekonomi, han varnade för de skattesänkningar de borgerliga planerar och angrep de nedskärningar de vill se i bland annat ersättningen till arbetslösa och sjuka.

De borgerliga partiledarnas svar var att Persson är en siffernisse som inte ser arbetslösa och förtidspensionärer, och att socialdemokraterna tydligen fortfarande tycker att de är ett parti som inte behöver samarbeta med någon annan.

Kritik mot Persson
Göran Persson låtsas inte om att han misslyckats och förlorat valet, sa folkpartiledaren Lars Leijonborg.

– Ingenting av ånger egentligen, ingenting som ger någon vägledning om vad socialdemokraterna gjorde för fel, vad Göran Perssons efterträdare bör tänka på för att komma igen i svensk politik. Jag tror att det där är farligt för er, sa Lars Leijonborg.

– Ja, Lars Leijonborg, vad våra efterträdare kommer att tycka och tänka, det tror jag att vi överlåter åt dem. Vi är väl i ungefär samma situation du och jag, sa Göran Persson.

”Fast i sin egen spegelbild”
Miljöpartiets Peter Eriksson menade att valförlusten visar att det var fel av socialdemokraterna att inte satsa på ett samarbete till vänster för att möta allliansen till höger.

– Det orkade inte socialdemokraterna med att möta. Mp, s och v hade kunnat utmana betydligt bättre med gemensam attityd och klart besked om att vi hade för avsikt att bilda en röd-grön regering efter valet. Men socialdemokraterna var tyvärr fast i sin egen spegelbild, där många fortfarande tror att de är nära egen majoritet, sa Peter Eriksson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".