Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen stoppar gymnasiereformen

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 12.48

Regeringen blåser av den gymnasiereform som skulle träda i kraft nästa höst. Istället kommer en utredare få i uppgift att förbereda en ny gymnasiereform. Beslutet var väntat, av såväl lärarfacken som verksamma på skolorna.

Inte heller Krister Brolin som är biträdande rektor på Östra Real, ett gymnasium i Stockholms innerstad, är förvånad. Han konstaterar att mycket förberedande arbete nu var förgäves.

– Ja, det är att vi har tittat igenom poängplanerna och vi har försökt läsa in oss på materialet, varit på fortbildningsdagar senast i förra veckan. Det känns lite bortkastat, det vi har gjort hittills kan man säga, säger han.

– Dessutom har vi planerat en längre utbildningssatsning under vecka 44, som är höstlov för eleverna och som är vår fortbildningsvecka. Den får vi styra om nu, säger Krister Brolin.

Tre huvudinriktningar
Vad en ny inriktning på gymnasieskolan kommer att innebära för lärare och de drygt 1 100 eleverna på Östra Real, som framförallt erbjuder samhälls- och naturvetarprogram, kan ingen svara på idag.

Den nya gymnasieskolan, som skolminister Jan Björklund skriver om på onsdagens DN Debatt, kommer bland annat att innebära tre huvudinriktningar: en högskoleförberedande, en som leder till yrkesexamen och en till lärlingsexamen.

Detta är något som bland andra Metta Fjelkner som är ordförande i Lärarnas riksförbund välkomnar, men som Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet är mer skeptisk till.

– Det är viktigt att satsa på en yrkesutbildning med kvalitet, men man skapar inte framtidens gymnasieskola genom att återinföra läroverk och yrkesskola, säger Eva-Lis Preisz.

– Vissa har kanske inställningen ”att just det här vill jag bli”. Då kan det vara väldigt bra att om man kan direkt välja linje utifrån det, säger Astrid Levin, elev på Östra Real, som tycker att förslagen är bra.

Regeringen tillsätter utredare
Mer exakt hur den nya skolan ska se ut kommer att visa sig senare. I höst tillsätter regeringen en utredare. Elever och lärare på Östra Real och andra skolor fortsätter arbeta som vanligt tillsvidare.

Studie- och yrkesvägledaren Eva Ahlzén ser en direkt konsekvens i sitt arbete av beslutet att blåsa av reformen och det är vilka antagningsregler som ska gälla för högskolan framöver.

– Högskoleverket har ändrat tillträdesreglerna till högskolan från och med år 2010, det är beslutat. Vad händer då? Hur ska jag informera elever och föräldrar nu när Gy-07 inte blir av? Den tillträdesutredningen bygger på Gy-07, vad kommer att hända med den då? säger Eva Ahlzén, studie- och yrkesvägledare.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".