Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslagen av sprit har fyrdubblats i år

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 05.00
Tulltjänsteman med beslagtagen sprit.

Tullens beslag av alkohol som köpts på internet eller förts in i landet på vanligt sätt har ökat kraftigt jämfört med förra året. Hittills i år har beslagen av mängden sprit fyrdubblats och beslagen av vin sjudubblats.

Tullens lager av sprit, vin och öl töms och förstörs för att på nytt fyllas med nya mängder.

– Vi har destruerat 300 000 liter alkohol och nu räknar vi med att vi igen har omkring 700 000 liter öl, sprit och vin, säger Karl Gunnheden, chef för Tullverkets gränsskydd i södra Sverige.

Ingen minskning i sikte
Tullen ser ingen minskning av den omfattande införseln och olagliga vidareförsäljningen av alkohol. Under några dagar i förra veckan kunde beslagen se ut så här:

  • Måndagen den 2 oktober i Helsingborg: 168 l sprit, 100 l vin och drygt 3 000 burkar starköl.
  • Onsdagen den 4 oktober i Helsingborg och vid Öresundsbron: 300 l sprit, 900 l vin och drygt 8 000 burkar starköl.
  • Fredagen den 6 oktober: 307 l sprit, 1 000 l vin och nästan 10 000 burkar starköl.

Samtidigt tog tullen12 kg amfetamin och 15 kg cannabis.

19 greps i helgen
I helgen greps också 19 personer i Helsingborg och vid Öresundsbron i samband med olika beslag, misstänkta för spritsmuggling och narkotikasmuggling.

– Det här rullar på dag efter dag, säger Karl Gunnheden.

Enligt tullen inriktar sig de så kallade ölbanditerna på ungdomar.

”Ungdomar en viktig grupp”
– Ungdomarna är en viktig grupp. Vi kan ju se i de få undersökningar som har bedrivits inne i landet av polisen där ungdomar är väldigt frekventa mottagare av den här insmugglade alkoholen.

Inget tecken på avmattning i den olagliga vidareförsäljningen, alltså. Anledningen är enligt tullen lönsamheten, som till exempel en brottsutredning visar.

– Under åtta månader hade han tjänat 750 000 kronor och då hade vi dragit bort alla omkostnader för transporter han hade. Utöver det hade han en månads semester så det är en ganska bra årslön. Jag tror inte heller att han betalade någon skatt för den här inkomsten.

EG-domstolens beslut dröjer
Drygt 250 000 liter beslagtagen alkohol som köpts på internet ligger i tullens lager och EG-domstolens beslut om det svenska förbudet mot internethandel med alkohol skall gälla också i framtiden dröjer.

– Det ligger en osäkerhetsfaktor över hela den här handeln så det bästa vore ju att det så fort som möjligt kom till ett klarhet så att vi visste exakt vilka spelregler vi har.

Men beslutet skjuts framåt hela tiden?

– Något nytt beslut lär väl inte komma förrän i mars 2007, säger Karl Gunnheden.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".