Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ojämlika löner stridsfråga för LO

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 05.00

Frågan om hur löneskillnaden mellan kvinnor och män ska minska har blivit en stridsfråga inom LO. För att glappet ska minska krävs sexprocentiga ökningar för Kommunal-kvinnorna.

Enkla räkneövningar visar att det troligen krävs påslag på nästan sex procent för att kvinnorna i Kommunal ska äta upp något av försprånget till männen i industrin.

LO-facket IF Metalls ordförande Anders Tiderman tror inte att det låter sig göras.

– Det finns en övertro genom att man ställer lönekrav som innebär att man för över resurser från en samhällssektor till en annan. Och där tycker jag att man är ute lite i feltänk, säger han.

– Jag tror inte att svensk samhällsekonomi är av den karaktären att man på så kort tid kan på ett avgörande sätt förändra lönerelationerna mellan kvinno- och mansdominerande områden.

Kritik för att bromsa satsning
IF Metall har fått hård kritik av andra LO-förbund för att man bromsar satsningen på att minska lönegapet mellan könen. Men hur det i praktiken ska gå till att rejält minska klyftan är det ingen som förklarat.

Problemet är att skillnaderna redan är så stora. Kvinnodominerade Kommunals snittlöner ligger idag nästan 3 000 kronor i månaden under industrilönerna.

Med den vetskapen är det lätt att räkna ut, att även om industrin nöjer sig med de 3,5 procent per år i tre år, som KI rekommenderar för att arbetslösheten ska sjunka, så krävs att Kommunal-kvinnorna får nästan sex procent per år under samma period för att en tusenlapp av lönegapet ska försvinna.

Det kan jämföras med de just nu snabbast ökande LO-lönerna i den glödheta byggbranschen, som inte ens når upp till fem procent.

Utrymmet saknas
Hos arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger man att man aldrig skulle gå med på så höga löneökningar. Anneli Löwqvist, SKL:s direktör för arbetsgivarfrågor, tycker att det är vilseledande mot löntagarna att LO-förbunden pratar så mycket om utjämnande löneskillnader, utan att förklara hur det ska gå till.

– Ja, det tycker jag, det är att vilseleda, det finns inte ett sådant utrymme.

Kommunal själva har idag inga konkreta förslag på hur skillnaden ska minskas. Håkan Pettersson är förbundets avtalsombudsman.

– Vi vet vi ju inte alls hur vi ska öka, men det behövs en ökad del naturligtvis, det säger sig självt, om vi ska kunna komma ikapp, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".