Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt komma åt dolda miljöbrott

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 11.00
Svårt spåra miljöbrott.

Upptäckten av miljöbrott sker idag i huvudsak genom anmälningar från tillsynsmyndigheterna. Däremot sker ingen aktiv spaning för att upptäcka miljöbrott. Det konstaterar Brå i en rapport, som bygger på intervjuer med en rad erfarna åklagare, miljöinspektörer och andra myndighetsföreträdare.

– Den kontroll som tillsynsmyndigheterna gör är ofta baserad på egenkontroll, det vill säga att man granskar miljörapporter och de få besök man gör ute på företag är oftast föranmälda, vilket ger de som utövar verksamheten möjlighet att rätta till vissa fel och brister, säger Alfred Skagerö, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå.

För att utreda exempelvis narkotikabrott bedriver polisen en aktiv spaning på lång sikt men det sker nästan aldrig när det gäller miljöbrott.

”Vassare kontroller behövs”
– Det krävs lite vassare kontrollinstrument för att upptäcka grövre brottslighet. Jag tror att man kan behandla miljöbrottslighet precis som många andra brottstyper, till exempel narkotikabrottsligheten. Eftersom det är ett spaningsbrott måste man också leta efter brotten. Tillsynsmyndigheterna har inte riktigt de resurserna, därför borde polisen kunna ha en mer framträdande roll, säger Alfred Skagerö.

– Med den nuvarande arbetsmetoden riskerar man att grov miljöbrottslighet aldrig upptäcks. Man kontrollerar bara de företag man redan känner till. Men risken är då att man missar olagliga verksamheter, säger han.

– Det kan vara verksamheter som tillsynsmyndigheterna inte känner till, som inte är registrerade hos dem, varken anmälda eller tillståndsprövade och som inte ens Skatteverket känner till. Och de är förmodligen mer benägna att begå miljöbrott, säger Alfred Skagerö.

Export av miljöfarligt avfall
Andra svårupptäckta brott är den olagliga exporten av miljöfarligt avfall, till exempel gamla kylskåp med förbjudna köldmedier eller kemiavfall och elektronikskrot.

En annan obskyr verksamhet är den olagliga handeln med utrotningshotade växter och djur. När två praktikanter på Naturvårdsverket gjorde sökningar på internet upptäcktes över 100 annonser om illegal försäljning av utrotningshotade djur.

Brottsförebyggande rådet anser nu att berörda myndigheter bör inrikta sig på en mer aktiv roll när det gäller att spåra miljöbrott.

– Man måste prioritera att spana mer ute på fältet, både tillsynsmyndigheterna och polisen. De måste titta på företag, göra oanmälda besök och vara mer aktiva när det gäller att spana efter miljöbrott, säger Alfred Skagerö.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".