Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regementsnedläggningen blev en nystart för Jämtland

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 06.00

Ungefär 90 procent av dem som sades upp i samband med regementsnedläggningarna runt om i landet för två år sedan har nu fått jobb eller är i utbildning.

Det visar färsk statistik från Trygghetsstiftelsen som arbetat på ett helt nytt sätt för att hitta jobb åt de drabbade.

En av dem som tvingades lämna regementet i Östersund var Thomas Fällmar som nu är vd för en liten verkstadsindustri i Krokom.

”Väldigt positivt”
– Det känns mycket bra. Det är en helt annorlunda situation och för mig är det väldigt positivt. Skogssidan är relativt ny för mig, så det känns väldigt bra, säger han.

Thomas Fällmar var ekonomichef på regementet i Östersund. Den vita skjortan är utbytt mot grövre arbetskläder, för nu har han tagit över ett företag som tillverkar skogsmaskiner.

Nedläggningen av regementet i Östersund är den största enskilda statliga nedläggningen hittills. Drygt 1 300 personer drabbades och ungefär 700 av dem har fått hjälp via Trygghetsstiftelsen.

Specialanpassade utbildningar
Den här gången har Trygghetsstiftelsen satsat hårt på att specialanpassa utbildningar. Dels utifrån de behov som fanns på de olika platserna i landet och dels efter vad de uppsagda själva var intresserade av. Till exempel skapades särskilda polisutbildningar och utbildningar för skolledare.

Eftersom Jämtland är ett av Sveriges småföretagartätaste län, men också har många äldre företagare, så satsade man här på att genomföra en generationsväxling bland småföretagen, den första satsningen av sitt slag i Sverige.

Flera småföretag har räddats
Förutom att hjälpa de före detta försvarsanställda har också flera jämtländska småföretag räddats från nedläggning. Ett av dem är skogsmaskinföretaget i Krokom som ägs av Helge Larsson.

– Mina fantasier, drömmar och framtidsvisioner kan verkställas nu. Jag är för gammal så jag har inte riktigt kunnat fullfölja de här intentionerna, säger Helge Larsson.

Kommunen ser ljust på framtiden
I Östersund liksom på andra platser där försvaret rustade ned för två år sedan var oron stor för framtiden. Men i och med Trygghetsstiftelsens framgångsrika jobb i kombination med de statliga ersättningsjobben som i Östersund bidragit med en rörlighet på arbetsmarknaden så ser nu såväl kommunen som de före detta försvarsanställda ljusare på framtiden.

Det lilla skogsmaskinsföretaget i Krokom har på sex månader gått från nedläggningshot och två anställda till åtta anställda som har fullt upp med att tillverka och utveckla produkterna, tack vare Trygghetsstiftelsens utbildning och stöd säger före detta försvarsanställde, numera vd:n Thomas Fällmar.

– Ja, det betyder alltihop. Utan deras sätt att ta det här så hade vi inte klarat att att komma hit på det här sättet. Det har givit mig en egen insikt om vad man kan göra med produktutvecklingen och nymarknadslanseringen av maskinerna, säger Thomas Fällmar.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".