Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mentor ska hjälpa nya företagare att växa

Publicerat måndag 16 oktober 2006 kl 07.35

En nationell satsning för att hjälpa nyetablerade företag att lyckas bättre pågår runt om i landet. Projektet ska pågå under ett år och ge 400 företagare chansen att med hjälp av en mentor fortsätta att växa och bli framgångsrika.

Mentorhjälp ligger i tiden berättar en av projektledarna, Jimmy Wikholm, på det statligt ägda ALMI Företagspartner.

– Det är något som är hett över hela världen. Vi bygger upp en struktur, ett program, en organisation som man kan söka sig till. Vi kommer att synas och höras och verka för det goda mentorskapet. Har man bara drivkraften och viljan ska man kunna vara med, säger han.

400 företagare får mentorer
Projektet har till uppgift att knyta kontakter mellan redan etablerade företagsledare och nyetablerade på ett 40-tal orter runt om i landet.

De etablerade företagsledarna ska fungera som rådgivare och mentorer åt 400 blivande och befintliga företagare med början från december och ett år framåt.

Målet är att nyetablerade företagen ska våga växa ytterligare och nå större framgångar.

Statsbidrag och sponsorpengar
Projektet leds av stiftelsen Jobs and Society/ Nyföretagarcentrum och det statligt finansierade företaget Almi, båda med uppgift att utveckla företag. De har till sin hjälp ett statsbidrag på sex miljoner kronor med ytterligare stöd från Länsstyrelse, kommuner, sponsorer och ideellt arbetande företagare.

Här gäller det att ta tillvara den kunskap bland företagen som redan finns, säger den andra projektledaren Ewa Bruce, på stiftelsen Jobs and Society/ Nyföretagarcentrum.

– Det finns många äldre företagare som är på väg att gå i pension och det här kan leda till att deras erfarenheter tas tillvara på ett bättre sätt och att deras företag tas över av en ny företagargeneration, säger Ewa Bruce.

”Våga göra något annorlunda”
Projektet har inga begränsningar för den som vill satsa, tror Jimmy Wikholm på Almi.

– Känner man att man är taggad, man är på gång och man vill vara med, man vill utvecklas, man vill komma någonstans, då söker man upp oss och försöker komma in i programmet. Har man då rätta förutsättningarna så släpp iväg dem. Tanken är att vara lite kreativ, hitta lite nya infallsvinklar, våga växa och våga göra någonting annorlunda. Då kommer man hur långt som helst, säger Jimmy Wikholm på det statligt ägda ALMI Företagspartner.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".