Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Skrämda vittnen ett hot mot samhället"

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 12.00

Att vittnen och brottsoffer hotas till tystnad av gärningsmän som vill undkomma straff är ett växande problem. Enligt chefsåklagare Sven-Erik Alhem har rapporter om kriminella gäng och explosioner i bilar gjort att även de som inte själva utsatts för hot är rädda för att vittna om det de ser.

– Det leder till en passivitet, att man inte har sett någonting, inte hört något och hellre sitter hemma och inte bryr sig. Man kanske säger till varandra att det där klarar polisen själva upp.

– Det är fullständigt felaktigt, eftersom all polisiär utredningsverksamhet bygger på att vi har medborgare som är villiga att rapportera när man är ute och har sett något som har medfört att man kan misstänka ett brott, säger Sven-Erik Alhem, som leder den utvecklingsenhet inom åklagarmyndigheten som bland annat arbetar med övergrepp i rättssak.

Lagen gäller bara för vissa
Det är en mycket farlig utveckling för ett demokratiskt samhälle, säger Sven-Erik Alhem, när vittnena tystnar och organiserade brottslingar kan göra som de vill. Och lagen bara gäller för vissa, när det blir bara de ofarliga som kan straffas.

– Det blir så att straffsystemet träffar vanliga medborgare, som inte har någon farlighetsnimbus kring sig, och det tror jag är väldigt farligt. Alla medborgare bör se det som en fullständig naturlig åtgärd att kunna berätta och rapportera till polisen när man sett något som kan sättas i samband med ett brott, säger han

Domstolsverket har precis satt igång ett arbete med att förbättra bemötande av vittnen vid rättegångar. Alla vittnen ska erbjudas vittnesstöd och få bra information före en rättegång, domstolspersonalen ska få utbildning, lokalerna ska ses över så vittnen slipper möta de tilltalade och deras vänner i väntsalar.

Nytt system på väg
Man håller också på att bygga upp ett system för att det ska kunna hållas videoförhör med vittnen, säger Jörgen Nilsson chefsjurist på domstolsverket.

– Det omfattar samtliga domstolar i Sverige som ska få den här tekniken. Vitten ska kunna närvara vid rättegången via video, man sitter på en annan ort än domstolen och ska kunna komma med sitt vittnesmål därifrån, säger Jörgen Nilsson.

Sven-Erik Alhem välkomnar åtgärderna. Han har ett förslag till, att vittnen ska kunna framträda förklädda.

– Man kan få en peruk, glasögon eller lösskägg. Det låter lite barnsligt kanske, men i vart fall behöver man inte sälja ut sitt utseenden även om identiteten kvarstår som känd, säger han.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".