Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kupprykten och konflikter skakar Bolivia

Publicerat lördag 14 oktober 2006 kl 17.45
Evo Morales.

Den senaste veckan har varit besvärlig för Bolivias president Evo Morales. Sociala konflikter har blandats med oroande kupprykten. Men på ett massmöte i La Paz försäkrade Morales att ingenting kan stoppa den demokratiska och kulturella revolution som inletts i Bolivia.

Flera hundra indianska ledare från hela Latinamerika tillhörde de som hyllade Evo Morales, och en framstående shaman utförde en speciell rit i syfte att skydda honom från alla kuppförsök.

Men kuppryktena avfärdade Evo Morales som ett försök från högeroppositionen att skrämmas. Att få folket att psykologiskt känna sig besegrade.

Argumentet fick många att höja på ögonbrynen, för ryktena om en kupp hade inte ens börjat i Bolivia.

De sköt fart sedan en framstående rådgivare till Venezuelas president Hugo Chavez publicerat en artikel där han till och med slog fast vilken dag kuppen skulle ske.

Skyller på oppositionen
Hugo Chavez själv anklagade strax därpå USA för att ligga bakom, men varnade samtidigt att Venezuela inte kommer att tillåta några angrepp mot Evo Morales, vare sig utifrån eller inifrån.

Och som ett eko förklarade Venezuelas ambassadör i Bolivia att han var beredd att offra sitt liv i försvar av Evo Morales, vilket fick den bolivianske utrikesministern att hövligt be ambassadören att inte prata så mycket.

Ändå skyllde Evo Morales kuppryktena på oppositionen. Och han anklagade pressen för att gå i oppositionens ledband genom att blåsa upp och överdriva de sociala konflikter som skakat landet under de senaste veckorna.

Men konflikterna finns. Den allvarligaste av dem ledde till 16 gruvarbetares död, vilket fick till följd att 60 000 kooperativanslutna gruvarbetare bröt sin allians med regeringen och att landsorganisationen COB organiserade ett protestmarsch i La Paz då Evo Morales utpekades som ansvarig för gruvarbetarnas död. En allvarlig anklagelse.

Omtyckt president
Men Evo Morales är fortfarande en omtyckt president och stödet för hans politiska projekt är stort. Men hans popularitetssiffror har minskat från drygt 80 procent för sju månader sedan, till knappt 50 i dag.

Och att det på mötet fanns fler inbussade coca-odlande bönder från Chapare än invånare från La Paz och dess militanta grannstad El Alto, det är tecken på missnöje.

Även de som stödjer Evo Morales börjar känna ett visst obehag över att han alltid skyller på konspirationer när det blossar upp konflikter av olika slag.

Det är inget nytt. Att känna sig som offer är en del av Bolivias politiska kultur. Men det är knappast någon lösning.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".