Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stabilt läge för svenska banker

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 12.47

Finansinspektionen publicerar en ny rapport idag om den finansiella stabiliteten i finanssektorn, alltså bankerna och försäkringsbolagen etc. Läget är stabilt, enligt rapporten.

– Stabiliteten ser god ut och det kan man nog förväntat sig också när den allmänna ekonomiska utvecklingen är så pass god som den är i dag, säger  FI:s chefsekonom Martin Blåvarg.

Finns det några orosmoment över huvud taget som det ser ut nu?

– Nej, ingenting som vi ser så där runt hörnet ganska snart. Men däremot ser vi att det finns vissa risker som byggs upp i banksektorn. Vi pekar dels på utvecklingen i de baltiska länderna, dels på utvecklingen på bolånemarknaden.

Vad är det som oroar er där?

– Det är egentligen inte så att vi ser några brister i kreditgivningen utan snarare att det är väldigt stor tillväxt i kreditgivningen i Baltikum. Erfarenheterna visar att när kredittillväxten är stor och risker byggs upp finns det risk att optimismen blir för stor. Sedan när det blir en sämre utveckling så faller det ut i kreditförluster, säger Martin Blåvarg.

Hur mår bankerna och finanssektorn idag? Svaret blir: Jo tack, ganska bra, enligt Finansinspektionens rapport.

Stark finansiell ställning
De svenska bankerna har en stark finansiell ställning och livbolagen en god motståndskraft, som det heter på finansinspektionsspråk.

Det beror på att den svenska ekonomin har utvecklats positivt under flera år och konjunkturen är stark.

Men det finns risker, och det gäller framför allt att utlåningen växer så kraftigt i bankerna, både till hushållens bostadsköp och till företag i takt med investeringsuppgången i näringslivet.

Baltikum nytt riskområde
Ett ganska nytt riskområde pekas också ut och det är svenska bankers utlåning i de baltiska länderna.

– Där representerar några svenska banker en ganska stor del av banksystemet och det i en stark tillväxt på alla områden, både hushåll och företag och fastighetsrelaterad utlåning.

Satsar de för mycket där?

– Jag skulle inte säga att de satsar för mycket men det finns en väldigt stor efterfrågan och stor optimism. Dessutom är inflationen hög och man lånar i utländsk valuta till låg ränta. Då får man vad man brukar kalla negativa realräntor vilket ger väldigt starka incitament att låna. Vi såg något motsvarande inför den svenska 90-talskrisen.

Är det en bubbla under uppbyggnad där?

– Det är alltid svårt att tala om vad som är bubblor eller inte men det växer i alla fall mycket där, säger Martin Blåvarg.

God aktiemarknad
Även för livbolagen och tjänstepensionskassorna har det senaste året varit positivt. Bolagen har gynnats av stigande långräntor och en i huvudsak god utveckling på aktiemarknaden.

Det senaste året har även präglats av konsekvenserna av kreditmarknadens avreglering och mer specifikt händelserna kring Custodia.

En rad frågor kring regelverken, konsumentinformationen och den finansiella tillsynen har aktualiserats.

Det är angeläget att lagändringar utreds och genomförs skyndsamt. Även tillsynen behöver utvecklas när det gäller denna typ av aktörer, skriver Finansinspektionen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".