Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Okända band med tsunamiuppgifter funna

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 13.28

Flera band med uppgifter om regeringskansliets hantering av flodvågskatastrofen har hittats i ett skåp på regeringskansliet. Det avslöjade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens på fredagen.

Enligt Fredrik Reinfeldt är banden inte i läsbart skick, men kan gå att återställa. Det arbetet kan ta flera veckor.

Banden, som är fler än 100 till antalet, misstänks innehålla information om e-posttrafik i regeringskansliet. De var märkta ”tsunamimejl”.

– Det är en säkerhetskopia som tagits av e-posttrafiken, säger Jan Landahl, regeringskansliets förvaltningschef.

Raderas vanligen
Enligt Fredrik Reinfeldt handlar det om backup-kopior. Han sa också att det hör till ovanligheterna att sådana kopior sparas. I normala fall raderas de med jämna mellanrum.

– Det här är ett onormalt förfarande, säger Jan Landahl.

Enligt Jan Landahl var det den tidigare förvaltningschefen, Gunnar Holmberg, som såg till att kopiorna gjordes.

Journalist hade uppgifter
Banden har funnits i ett låsbart rum i regeringskansliets källare. Enligt Jan Landahl var det efter en begäran från en journalist som banden hittades.

Journalisten visste enligt Jan Landahl att banden fanns i ett skåp, men inte var skåpet stod.

Innehållet analyseras
När informationen på banden går att läsa ska regeringskansliet utreda om informationen på banden kan lämnas ut till den journalist som begärt att få ta del av den.

– Känner man till sådana här saker vill man agera snabbt, säger Fredrik Reinfeldt.

Johan Hirschfeldt, Katastrofkommissionens ordförande, ska senare få ta del av informationen på banden och ta ställning till vad innehållet innebär för utredningen av hanteringen av tsunamikatastrofen.

Kritiserad hantering
176 000 personer omkom i flodvågskatastrofen på annandagen 2004. Av dessa var 543 svenskar.

Den socialdemokratiska regeringen och UD har kritiserats för hanteringen av tsunamikatastrofen. Flera ministrar och andra ansvariga förhördes och fick kritik av riksdagens konstitutionsutskott.

Freivalds avgick
Hårdast kritik riktade KU mot utrikesminister Laila Freivalds, som fick avgå, och mot Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson.

Danielsson har lämnat motstridiga uppgifter om vilka han hade telefonkontakt med på katastrofdagen.

Ville spara
Den som gav order om att banden skulle sparas var dåvarande chefen för regeringens förvaltningsavdelning Gunnar Holmgren som nu är chef för Försvarets materialverk.

– Vi hade en vilja att informationen så långt det var möjligt skulle sparas, naturligtvis. Men jag kommer bara ihåg att vi hade en diskussion just om mejlkommunikation, mejlloggar, så att säga, säger Gunnar Holmgren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Helena Sahlén
helena.sahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".