Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro hos Scaniaanställda över MAN:s bud

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 17.52

Tyska MAN:s köpbud på Scania skapar oro hos en del Scaniaanställda angående jobben. Andra anställda ser möjligheter med ett samgående med MAN eftersom de tror att de kommer att få mer att göra i Södertälje vid ett samgående.

Både facket och Scanias anställda i Södertälje är dock överens om att de inte kan påverka beslutet så mycket.

– Vi kan inte påverka så mycket och det klart att det finns oro, men vad ska man göra - det är ju bara att åka med. Vi hoppas att det stannar kvar i Södertälje och att rodret ska vara här i Södertälje och inte i Tyskland, säger Dan Lindblad som jobbar med maskinunderhåll på Scania.

Ett samgående kan bli positivt
På Scania i Södertälje följer många av de anställda händelseutvecklingen gällande tyska MAN:s bud. Några är oroliga eftersom man inte vet vad som kommer att hända med jobben i framtiden. Andra tror inte att det kommer att bli så stor skillnad och till och med att ett samgående kan bli till det bättre.

– Jag är inte speciellt orolig. De vill köpa våra växellådor så det känns som om vi kommer att få mer att göra, säger Lennart Forsgren som arbetar med kugghjulstillverkning.

”Har ingen aning om vad som händer”
– Jag har hört både och. Både att det kan bli positivt, att vi kan få mer att göra i växellådstillverkningen bland annat. Jag har hört en del negativt också och folk är oroliga över att det ska bli mindre att göra här och mer i Tyskland, säger Anders Gripner som arbetar med specialverktyg på Scania.

– Förut var det Volkswagen som skulle köpa upp oss och folk vet liksom inte, man har ingen aning om vad som händer, säger han.

Viktigt att få industriellt långsiktig ägare
Den facklige ordföranden för Verkstadsklubben på Scania i Södertälje, Kjell Wallin, befinner sig i München på tyska IG Metalls årsmöte. Han hävdar att mötet inte handlar om några fackliga diskussioner som har med MAN att göra. Från fackets sida är det viktigt att Scania får en industriellt långsiktig ägare oavsett hur affären slutar.

– Vi är intresserade av en ägare som har ett långsiktigt industriellt tänkande, för det är det jag tror vi säkrar våra jobb på i framtiden. En ägare som kan branschen, vi vill inte ha in någon Gardell i styrelserummet, säger Kjell Wallin, ordförande för Verkstadsklubben på Scania i Södertälje.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".