Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biståndsarbetare tar efter fredspristagare

Publicerat lördag 14 oktober 2006 kl 12.30
Muhammad Yunus.

Fredagens tillkännagivande att Nobels fredspris 2006 går till Muhammad Yunus och hans Grameen Bank har gjort ett starkt intryck bland biståndsarbetare världen över. Många organisationer har tagit efter ekonomiprofessorn Yunus idé om att låna ut pengar utan säkerhet till fattiga, så kallade mikrolån.

Att Yunus och hans Grameen Bank nu får Nobels fredspris kommer som en överraskning för många, men för Inger och Lasse Forsberg i föreningen Vänort Jönköping-Bangladesh är valet självklart.

Lånen bekämpar fattigdom
– Jag vill inte se honom som okänd eftersom han har funnits med i vår värld sedan 1970-talet, säger Inger Forsberg.

– Är det någon som har satt Bangladesh på kartan så är det professor Yunus. Alla organisationer som jobbar med någon form av bistånd, har för det mesta ett låneinslag och det går precis i professor Yunus anda, säger Lasse Forsberg.

Att mikrolånen fungerar för att bekämpa fattigdom och i förlängningen skapar fred, det är Inger och Lasse Forsberg i Vänort Jönköping-Bangladesh helt övertygade om.

Startade som ett experiment
I 27 år har de båda via vänorganisationen i Bangladesh arbetat i fredspristagarens Muhammad Yunus anda. Ekonomiprofessorn Yunus startade 1976 Grameen bank som ett experiment genom att låna ut pengar till fattiga.

30 år senare har mikrolånen spritt sig till majoriteten av biståndsorganisationer som arbetar med landsbygdsutveckling.

Den bärande idéen handlar om att låna ut pengar till människor som ingen annan bank vill befatta sig med, fattiga kvinnor som saknar säkerhet.

Förbättrar familjens situation
Inger och Lasse Forsberg har på plats i Bangladesh många gånger bevittnat hur de här så kallade mikrolånen, på bara några hundralappar, kan avgöra en hel familjs framtid.

– Det hjälper till med att ge en inkomst till kvinnorna och sedan använder de pengarna till att förbättra hela familjens situation. De kan låta sina barn gå i skolan, vilket de kanske inte har haft möjlighet till tidigare, säger Inger Forsberg.

– De kan arrendera land och börja odla mat till sig och familjen och kanske också för att sälja. Det finns många möjligheter för hela familjen att förbättra sin livssituation genom att kvinnan får det här lånet, säger hon.

Vad tror du att det betyder att Muhammad Yunus får Nobels fredspris?

– Det är oerhört betydelsefullt. Det här är som jag ser det, första gången man tar ett helhetsgrepp på det här med fattigdom och fred. Jag ser det som en förutsättning och ett fredsbevarande sätt, det är att utrota fattigdomen, säger Lasse Forsberg, ordförande i föreningen Vänort Jönköping-Bangladesh.

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".