Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen väntar med att stoppa europaparlamentets flyttcirkus

Publicerat lördag 14 oktober 2006 kl 12.45
Cecilia Malmström, EU-minister.

Som EU-parlamentariker var Cecilia Malmström drivande för att sätta stopp för den flyttcirkus det innebär när Europaparlamentet i Bryssel en gång i månaden träffas i Strasbourg. Som EU-minister tänker hon fortsätta driva frågan, men på ett försiktigt sätt.

– Jag har inte ändrat uppfattning i sakfrågan. Jag är heller aldrig dolt att det inte är något man kan ändra på en kvart. Det här måste upp i samband med att man diskuterar en eventuell fördragsöversyn, och den diskussionen kommer troligtvis till våren, det är det tyska ordförandeskapet som ska ta upp den då, säger Cecilia Malmström.

Ska du försöka få den svenska regeringen att driva frågan?

– Ja, och vi ska göra det på ett klokt och förnuftigt sätt när frågan finns på dagordningen. Det finns ingen anledning att driva plakatpolitik.

Cecilia Malmström, som har varit den drivande kraften till att en lista på en miljon namn kan lämnas in till EU-kommissionen för att EU för första gången i historien, ska kunna ta ett medborgarinitiativ, alltså göra något som medborgarna kräver.

Några dagar innan Cecilia Malmström blev minister uttryckte hon sig mer oförbehållsamt om vad hon tyckte om flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg.

– Pendlandet mellan Strasbourg och Bryssel är något som retar människor över hela Europa. Vi får ständigt den frågan när vi är ute i skolor och på föreningar. Man tycker att vi ser ut som ett resande teatersällskap istället för ett seriöst parlament. Det kosta också väldigt mycket pengar som skulle kunna användas till annat, sade Cecilia Malmström tidigare om flyttfrågan.

Cecilia Malmström hoppas alltså fortfarande på förändring, även om hon som europaminister använder mindre bokstäver än vad hon gjorde som europaparlamentariker.

Som utrikesminister har Carl Bildt också en tung och ibland övergripande roll i europapolitiken. Hans svar på frågor om vad regeringen tänker göra åt parlamentets månatliga förflyttningar ger inte intryck av att frågan står överst på dagordningen.

– Det ligger väl mycket i detta. Men vi vet samtidigt att detta är en mycket komplicerad traktatsfråga som är svår att rucka på. Men det finns ju all anledning att notera den opinionsbildning som sker i frågan och sen får vi se om den har någon effekt. Den svenska regeringen kommer ju inte att stå i vägen för en sådan förflyttning, säger Carl Bildt.

Ska du driva frågan?

– Den kommer ju upp i traktatsammanhang, och just nu har vi ingen traktatsprocess.

Traktatsfrågan Carl Bildt talar om är de kommande diskussionerna om vad som ska hända med den EU:s grundlag som Holland och Frankrike röstat nej till. Frågan tas upp igen till våren.

För att det ska bli några förändringar om var parlamentet ska sammanträda måste alla EU:s länder säga ja till en sådan förändring.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".