Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemkära torskfiskar söker sig hemåt

Publicerat söndag 15 oktober 2006 kl 16.57

Torsk och sill är hemkära och söker sig gärna tillbaka till områden där de kläcktes som fiskyngel. Det här visar två helt olika forskarrapporter, som kan komma att få stor betydelse för kommande regler kring fisket.

– Vi har kommit fram till att torsk i likhet med sill är beteendemässiga grupper. På samma sätt som laxen har en hemortstrohet, så att de vandrar tillbaka dit föräldrarna lekte en gång, säger Henrik Svedäng, fiskebiolog vid Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil.

– Det har väldigt stor betydelse för hur man ska se på förvaltningen av fiskbestånden, och hur snabbt man kan förvänta sig att nedfiskade bestånd återhämtar sig.  

Har använt genteknik
Det är med hjälp av genteknik som forskarna spårat varifrån olika torskar och sillar ursprungligen kommer, alltså var de är kläckta.

Gensammansättningarna på fiskarna skiljer nämligen mellan olika kläckningsplatser. Därmed går det alltså att ta reda på varifrån en enskild torsk eller sill kommer, trots att den kanske fångas i en trål eller vad, åtskilliga mil bort från kläckningsplatsen.

– De här resultaten gör att man kan kontrollera fisket på ett helt annat sätt. Om till exempel några lekområden är väldigt viktiga för fisket kan man ha speciella skötselplaner för just de områdena, säger Carl André, docent i marinbiologi vid Göteborgs universitet och som jobbar på Tjärnö Maribiologiska laboratorium.

Olika forskarrapporter
Det handlar om två helt olika forskarrapporter, den ena är gjord på sill i Nordsjön från Shetlandsöarna i norr till Engelska kanalen i söder.

Den andra handlar om torsk i Skagerrack, men båda har alltså samma slutsats.

Torsk och sill är faktiskt hemkära och söker sig tillbaka till den platsen där de är kläckta. Trots att de simmat därifrån i jakten efter mat, precis som andra fiskar gjort, och samlats i väldiga stim, flera tiotals mil från kläckningsplatsen, så hittar de hem till platsen där de kläcktes.

Osäkert om tidpunkten
Upptäckten innebär alltså att om ett bestånd av till exempel torsk som kläckts i en vik längs Bohuskusten är uppfiskad, så är det ytterst osäkert om och när nya torskar söker sig dit för att lägga nya torskägg, säger Henrik Svedäng.

– Vi har förskingrat en väldig värdefull resurs. Det är förmodligen inte bara torsk det gäller, utan också andra torskfiskarter, och det är ju tragiskt, säger han.  

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".