Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få hjälp i hederskonflikter

Publicerat måndag 16 oktober 2006 kl 07.23

Var tredje kommun uppger att de inte kan göra tillräckligt för att hjälpa unga i hederskonflikter. Det visar en enkät som radioprogrammen Front och Kaliber gjort. (P1 Kaliber och P3 Front)

22-åriga Hassan är en av dem som inte fick någon hjälp när han sökte sig till socialtjänsten. Eftersom han lever gömd har vi bytt ut hans namn och röst.

– Jag fick ingen hjälp alls. Jag ville flytta hemifrån, men fick ingen hjälp alls. Det kommer gå illa, det kommer smälla när som helst, säger han.

När Hassans föräldrar förstod att han var homosexuell började konflikten hemma. De började hota honom och säga att han skulle ta livet av sig. Hassan sökte hjälp hos socialtjänsten.

– Jag fick ingen hjälp. Hon sa till mig att du kan inte flytta hemifrån, säger han.

Tänkte hoppa
Till slut blev Hassan grovt misshandlad och uppmanad att ta livet av sig. Efter flera timmar av slag och sparkar gick Hassan ut på balkongen och tänkte faktiskt ta sitt liv.

– Jag tänkte, jag hoppar, men så såg jag grannens balkong och hoppade dit istället, berättar han.

Hassan klarade sig och flydde från sin familj. Nu lever han gömd i en annan stad.

Kaliber och Fronts har tillsammans skickat ut en enkät till Sveriges alla kommuner. 65 procent av kommunerna svarade, drygt 200 stycken.

Var tredje gör för lite
Den visar att var tredje kommun säger att de inte kan göra tillräckligt för unga som hamnat i hederskonflikter. Åtta av tio kommuner har inte ens en handlingsplan för hur man ska jobba med de här frågorna.

Det ser också väldigt olika ut i fråga om vilken hjälp man kan få beroende på var i landet man bor.

Zubeyde Demirörs på föreningen Elektra på Fryshuset i Stockholm känner igen problemet.

– Det som är läskigt är att vi trots att vi har en lagstiftning, så handlar det om att hamna hos rätt person, säger hon.

Behöver inte planera
Flera kommuner säger också att de inte behöver en plan specifikt för hedersproblematik, eftersom det inte finns några invandrare eller för att man är en liten kommun.

– Då tror jag man lurar sig själv. Jag är fullständigt övertygad om att det fär kan finnas överallt i Sverige, säger Margot Ohlsson, som är kvinnofridssamordnare i Malmö.

När Hassan idag blickar tillbaka på det som hänt känner han besvikelse över socialtjänstens insats.

– Hade hon liksom hjälpt mig från början hade det inte gått så långt, säger Hassan.

Mikael Funke, Kaliber
mikael.funke@sr.se

Anna Landelius, Front i P3
anna.landelius@sr.se

Hör mer om hederskonflikter efter nyheterna klockan 11.03 i P3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".