Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kvinnliga läkare kan sänka lönen

Publicerat måndag 16 oktober 2006 kl 07.33

Det är fler kvinnor än män som utbildar sig till läkare. Det av tradition manliga yrket börjar bli ett kvinnoyrke. Nu finns en oro för att det ska påverka läkaryrkets status och lön.

I dag är cirka 60 procent av de nyutexaminerade läkarna kvinnor. 

– Ökar kvinnorna är det risk att statusen i jobbet sjunker och därmed även lönerna. Visst kan man känna oro för det, säger Lotta Larsdotter, som är distriktsläkare på vårdcentralen i västgötska Mullsjö.

1990 var cirka 30 procent av läkarna i Sverige kvinnor. Idag är mer än 40 procent kvinnor. Det visar statistik från Läkarförbundet.

Sex av tio kvinnor
Av medicinstudenterna idag är cirka 60 procent av eleverna kvinnor. Högskoleverket har gjort en prognos för 2020. Den visar att det då kommer vara i princip jämvikt i läkarkåren; hälften kvinnliga läkare, hälften manliga.

På Läkarförbundet följer man utvecklingen, men ordförande Eva Nilsson Bågenholm tycker inte att det finns anledning att oroa sig för att fler kvinnor ska ge lägre status och lägre lön.

– Jag tycker inte att man ska dra några snabba slutsatser av att lönen skulle ändras. Jag tycker att kvinnor också är väldigt duktiga på att få bra löner.

Krav på lika löner
Redan idag har kvinnliga läkare lägre lön än jämnåriga manliga läkare, även om de har lika många års erfarenhet. Enligt Eva Nilsson Bågenholm handlar det om ett par procent lägre lön för kvinnorna.

För förbundet handlar det om att få bort den skillnaden, men också att hålla uppe hela kårens löner när fler kvinnor kommer in i yrket.

– Vi uppmärksammar det dels i varje avtalsrörelse, men också på lokal nivå. Dels arbetar våra förhandlare med det här och går igenom vid varje löneöversyn för att se att det inte sker någon lönediskriminering, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Få kvinnliga ledare
Distriktsläkare Lotta Larsdotter i Mullsjö är också ordförande i KLIV, kvinnliga läkare i Vätterbygd och i det nätverket finns idag ändå en oro för att statusen och lönerna kan vara i fara.

Dessutom är Larsdotter orolig för att de kvinnor som blir läkare inte blir arbetsledare och chefer i samma utsträckning som männen, men där tycker hon att varje kvinnlig läkare själv har ett stort ansvar.

– Det gäller att vi själva vågar ta steget ut att vara intresserade av ledarskapsutveckling och kurser och stiga fram och säga att ”det här kanske jag också kan göra.” Det ligger givetvis mycket på oss själva också, att våga, säger Lotta Larsdotter, distriktsläkare.

Anna-Karin Front, Jönköping
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".