Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polissatsning kan ge åklagarna för mycket jobb

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 11.00

Uppdaterad 12:05
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att rättsväsendet får mer pengar än vad som hittills aviserats. Pengarna ska framförallt gå till att anställa fler poliser. Åklagarmyndigheten befarar att man inte kommer att hinna med alla de ärenden som fler poliser kommer att innebära.

– Vi vet att polisen får väldigt mycket pengar, och man gör stora satsningar, vilket ju påverkar oss. Det innebär att vi kommer förmodligen att få ett annat inflöde, så att där får vi se hur vi planerar för detta, säger Agnete Lötman, ekonomidirektör på Åklagarmyndigheten.

Det finns knappt 18 000 poliser i Sverige, men regeringen har som mål att de ska bli fler; 20 000 år 2010. Därför får polisen 875 miljoner kronor mer nästa år, vilket är 175 miljoner mer än aviserat.

Åklagarna får mindre än begärt
Men den nya regeringen vill också förbättra åklagarverksamheten. Ändå får åklagarväsendet 25 miljoner kronor, vilket är 15 miljoner mindre än vad myndigheten begärt, för att kunna anställa fler åklagare och göra riktade insatser mot olika typer av brott.

Men det kommer nu att läggas på framtiden, enligt Agnete Lötman.

– Ja, det är grov organiserad brottslighet och det är ekobrott, ungdomsbrottslighet, it-brottslighet och en del andra sådana områden, säger hon.

Vill ha fler utredare
Men från polishåll välkomnas förslaget om mer pengar för fler poliser, även om rikspolischefen Stefan Strömberg också ser ett behov av fler utredare inom polisen.

– Det är klart att om vi har fler poliser så kan vi lösa en del uppgifter på ett annat sätt, och kanske bättre sätt. Vi skulle kanske önska att vi fick möjlighet att anställa fler utredare också, inte bara traditionella poliser, säger Stefan Strömberg.

Kortare polisutbildning
Men Polisförbundet är kritiskt till förslaget om att korta den 2,5 år långa polisutbildningen, som man inom polisen vill se bli en högskoleutbildning.

Rikspolischefen Stefan Strömberg vill inte kommentera det förslaget ännu, men polisförbundets ordförande Jan Karlsen ser förslaget som ett felriktat sätt att snabbare få ut fler poliser i verksamheten.

– Om man tittar på den komplexitet som är i samhället, samhällsutvecklingen, så är det inte mindre utbildning som behövs. Tittar man på de förändringar som ligger framför oss är utbildningen av väldigt stor vikt för att det här ska fungera på ett bra sätt, säger Jan Karlsen. 

Men regeringen skriver ju i propositionen att det ska vara en obligatorisk vidareutbildning, är inte det bra?

– Vidareutbildning har vi saknat i många år, och den behövs och skall genomföras för att det ska kunna fungera bra i förlängningen, men du måste ha en bra grundutbildning som överensstämmer med den samhällsutveckling vi ser, säger Jan Karlsen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".