Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på ekologisk mjölk

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 05.00
Kravmärkt efterfrågas.

Den ekologiska mjölken räcker inte till för alla som vill köpa. Ett skäl är att allt fler kommuner och landsting satt upp mål för att öka andelen ekologiska livsmedel. Men för bönderna tar det lång tid att ställa om till ekologisk produktion.

Stefan Simmerborn är miljösamordnare på landstinget i Jönköping.

– Vi har gjort den bedömningen att väljer vi ekologiska livsmedel så stödjer vi några av de miljömål vi har. Det är bara att hoppas att producenterna också kommer i fatt för att om de offentliga verksamheterna ska ställa om så kommer det att bli ett jättestort tryck på konsumenterna och produktionen, säger Stefan Simmerborn.

Storhushåll i skolor, i sjukvård och äldreomsorg köper allt mer ekologisk mjölk. Bara i Jönköpings län köper sjukvårdens alla kök 165 ton om året. Det är i linje med det mål som förra regeringen satte, att år 2010 ska en fjärdedel av den offentliga upphandlingen vara ekologiska varor, och den nya regeringen har inte ändrat på detta.

Men det kommer att ställa krav på en allt större ekologisk mjölkproduktion. Förra året sålde lantbrukarna knappt 250 tusen ton ekologisk mjölk till mejerierna. Det är mindre än tio procent av all levererad mjölk.

Ökad efterfrågan på eko-mjölk
Första halvåret i år har böndernas leveranser av eko-mjölk visserligen ökat med knappt fem procent. Men det är inte i takt med efterfrågan, och det största svenska mejeriet Arla har just beslutat dra in sin röda ekologiska standardmjölk för att klara av att få fram tillräckligt med mellanmjölk och lättmjölk.

Det är något som tyder på att branschen har svårt att hänga med, säger Carolina Jerkebring hos branschorganisationen Ekologiska Lantbrukare.

– Det här fallet visar jättetydligt att de inte har klarat av det. Jag tycker att man i god tid borde ha gått ut till lantbrukarna och helt enkelt höjt priset. Om man höjer priset kommer många lantbrukare att ställa om och börja producera ekologisk mjölk, säger hon.

– Bönderna behöver lite tid till det här, man måste kanske köpa in mer mark till sin gård, och man måste ställa om gården, att den ska vara i karens ett antal år. Så jag tycker att de måste hänga med lite mer i att det är ökad efterfrågan på ekologiska produkter.

Lång omställning
Mjölkbonden får i snitt 2,70 per liter för mjölken. Den ekologiska mjölken ger 50 öre extra. Arla höjer nu den ersättningen för att få fler bönder att gå över till ekologisk produktion.

Lennart Svenzén på Nöbble gård utanför Kalmar är en av dem som redan levererar ekologisk mjölk. Han tror att det tar tid få fler bönder att göra som han.

– Det är ju lite knepigt att ställa om, och framför allt att ställa om snabbt. Det går ju nästan inte utan det är ju en lång process. Man måste ha tillgång till mark så att det räcker till till de djuren man har.

Och man måste ställa om hela produktionen och det är en långsiktig satsning man gör och ingenting man gör över en eftermiddag. Det är en lång process, säger mjölkbonden Lennart Svenzén.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Mattias Pleijel, SR Jönköping
mattias.pleijel@sr.se

Johanna Ahl, SR Kalmar
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".