Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få nya miljösatsningar i budgeten

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 12.30

Det finns inga förslag om nya satsningar på miljöområdet i den nya regeringens budget, förutom ökade anslag till stöd för införande av förnybara drivmedel i transportsektorn.

Den så kallade gröna skatteväxlingen med ökade kostnader för miljöstörande verksamhet och lättnader för arbete, den avskaffas ju nu.

Men regeringen vill under de kommande åren öka anslagen till klimatinvesteringar, framför allt då med utgångspunkt i den redan beslutade lagen om en skyldighet att i framtiden tillhandahålla förnybara drivmedel.

Nya tankställen
Regeringen tänker satsa nära 98 miljoner på investeringsstöd till biodrivmedel och till nya tankställen.

Trots vad många inom naturvården hade befarat blev det inte i den här budgeten några minskade anslag till biologisk mångfald och inköp av skyddsvärd natur, istället en ökning med 128 miljoner.

Men även med ökade anslag riskerar delmålet för skydd av skog och andra naturtyper att inte kunna uppfyllas. Både centern, moderaterna och kristdemokraterna har ju tidigare i riksdagsmotioner föreslagit kraftigt minskade anslag till skydd av natur.

River upp lag
Så blir det inte nu, men miljöminister Andreas Carlgren flaggar för, som det heter, att områdesskyddet måste tillämpas på ett flexibelt sätt.

Det framgår också att regeringen tänker riva upp den lag som godkändes av riksdagen i juni, som innebär att småskalig vattenkraft efter 2012 inte ska få ingå i elcertifikatsystemet – regeringen vill att småskalig vattenkraft även efter detta datum ska kunna få elcertifikat och då måste alltså lagen ändras igen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".