Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fisk minskar risken för hjärt-kärlsjukdom

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 06.00
Mat med nyttigt fett.

De som äter fisk en till två gånger i veckan minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med 36 procent, enligt en amerikansk studie. Odlad lax är allra nyttigast.

Den främsta orsaken är att i synnerhet fet fisk innehåller de omega 3-fettsyror som kallas EPA och DHA.

Studien presenteras i tidskriften Jama och har vägt ihop en stor mängd forskning från USA och Europa.

USA:s medicinska institut utfärdade också igår rekommendationer om att de flesta bör äta mera fisk.

Institutet anser att fördelarna för hälsan med att äta fisk, och i synnerhet fet fisk, vida överstiger riskerna att få i sig miljögifter via fisken. Därför rekommenderas även gravida kvinnor och små barn att äta fisk två gånger i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".