Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 22 oktober

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 14.42

Var socialdemokratins valnederlag en historisk vändpunkt ? Föll partiet på eget grepp ?

När analyserna nu samlas på hög noteras bland annat hur likartat det gamla vänster-högerlandskapet i politiken förändrats också i omvärlden : Reinfeldts segervind, vad man kan kalla centrumhögerns, kan följas i länder som Holland, Frankrike, Belgien, Österrike, Portugal, Tyskland, Grekland och Storbritannien, finner historikerna Urban Lundberg och Klaus Petersen i tidskriften Axess.

Det är Europas socialdemokraters allmänna kantring mot mitten som berett vägen för centrumhögern, finner artikelförfattarna. Denna mittenvänster har bland annat inspirerats av den kände brittiske sociologen Anthony Giddens teser om föråldrad klasskampsideologi i den sociala rörlighetens och individualismens tidsålder.

Den nöt socialdemokratin fått att knäcka lyder : hur bekämpa någon som liknar en själv så mycket att människor har svårt att se någon skillnad ?

Reinfeldts brittiska motsvarighet David Cameron kallas numer i brittiska medier tillochmed ”Tory Blair” noterar historikerna Lundberg och Petersen.

Denna nya politiska dynamik kan följas särskilt bra i Danmark, skriver de båda : de danska socialdemokraterna har sen lång tid brottas med historiskt låga opinionssiffror. Vad som troddes bli ett kort borgerligt mellanspel 1982 kom att bli en lång ökenvandring för socialdemokraterna, sen Venstre och Dansk Folkeparti övergav nyliberalismen och i regering lanserade vad man kallade den ”sanna” socialdemokratin” och den ”sanna” välfärdsstaten.

Det nya mittenpolitiska landskapet,skriver Lundberg och Petersen, riskerar att leda till politik utan alternativ, politik där mediemakten tar över, politik som på sikt bäddar för populism.

På DN Debatt skrev för en tid sen statsvetaren Vernor Bogdanor vid Oxfords universitet hur socialdemokratin är på reträtt i norra Europa och är ställd inför ett akut ideologiskt dilemma :” den individuella flykten från klass till välstånd har tvingat socialdemokratiska partier att omvärdera sin filosofi”, finner Bogdanor. Vi har fått, menar artikelförfattaren ett skifte från vad statsvetare kallar ”positionspolitik” där partierna är oeniga om det grundläggande - till ”nischpolitik”, där enighet råder om grundläggande mål och oenigheten bara gäller vilket parti som bjuder bäst medel mot samma mål.

Det lämnar fortfarande frågan obesvarad om socialdemokratin fortfarande kan vara ett effektivt medel för politisk förändring, skriver statsvetarprofessorn Vernor Bogdanor.

Utmaningen för den svenska socialdemokratin är inte bara att välja ny partiledare utan också att förmå utveckla en ny och framåtsyftande dagordning, som historikerna i Axess formulerar det.

Kulturkrönikören sökte upp socialdemokratins oförtröttlige debattör, tidigare kulturministern Bengt Göransson, för en kommentar till partiets nya dilemma. Göransson - som gärna ser en yngre kvinnlig partiledare som blir svårare för Reinfeldt att imitera - längtar efter ett parti som kan återföra den intellektuella dimensionen till politiken. En person som är ledare i ordets djupare mening, inte bara beslutsför och självmedveten sakpolitiker :

– Politiken behöver i en sorts god mening intellektualiseras. Det vill säga: politiken handlar inte bara om att vara kraftfull och fatta beslut.

Jag är häpen över att politiken kunna hålla så länge med tanke på att det nu är snart tjugo år sen man gick över till att ha budgeten som överordnat mål. Och då stannar politiken, menar den förre kulturministern.

– Göran Persson har naturligtvis uppenbarligen inte haft något emot att få så mycket uppmärksamhet på sig själv. För tankeutvecklingen i partiet är det inte alltid till fördel.

Olof Palme ägnade sig i hög grad åt att synliggöra uppdraget. Jag föredrar ett ledarskap som synliggör uppgiften, hävdar Göransson.

– När Carl Bildt blev statsminister gjorde han ett fantastiskt programuttalande : ” Vi måste inse att vi lever i en ny tid - och det måste vi anpassa oss till”.

Anpassningen har aldrig varit någon modell för den som vill förändra världen. Anpassning - det är inte politiskt ledarskap, säger Bengt Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".