Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biståndsminister får mer pengar än hon önskat

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 16.56
Gunilla Carlsson.

Sveriges nya biståndsminister, moderaten Gunilla Carlsson, är som minister i den ovanliga situationen att hon i budgeten har fått omkring åtta miljarder kronor mer att hantera i biståndsmedel än hon egentligen ville ha.

Moderaterna ville hålla igen på biståndet men fick i regeringssamtalen ge sig för de andra borgerliga partiernas krav och så här förklarar biståndsministern varför det blev som det blev.

– Det finns stora behov, stor efterfrågan. Jag får som biståndsminister förvalta mer pengar än jag tänkt mig. Det finns stora behov men det finns också ett reformtänkande som vi nu kanske snabbare kan åstadkomma i och med att vi har hyggligt mycket pengar, säger Gunilla Carlsson.

Men det är ändå en skillnad i uppfattningen om storleken på åtta miljarder kronor?

– Det har skett en förhandling. Vi kommer att fokusera på innehållets effektivitet och att leverera bra kvalitet på det som görs. Då har vi från moderat sida möjlighet att visa hur pengarna bättre kan användas, säger hon.

Biståndsministern ville ha 0,7 procent av BNI
Sverige kommer att ge omkring 26 miljarder kronor i internationellt bistånd nästa år, det är en procent av den svenska bruttonationalinkomsten, BNI. Biståndsministern och hennes parti tyckte i valrörelsen att det kunde ha räckt med 0,7 procent.

Nu kan man i budgetförslaget också läsa att den omstridda nivån på en procent ligger fast åtminstone till och med 2009.

”Biståndet måste bli effektivare”
– Vi har sagt att vi vill ha en uthålligt hög nivå. Det är viktigt att fokusera biståndsdebatten på innehållet, på kvalitet och på effektivitet. Där ser jag min största arbetsuppgift, säger Gunilla Carlsson.

Biståndsministern talar mycket om att biståndet nu ska bli effektivare och ha en bättre kvalitet men läser man budgetförslaget så är det svårt att se någon skillnad på borgerlig och socialdemokratisk biståndspolitik.

– Tack vare de senaste årens arbete som vi i riksdagen kallar politik för global utveckling, så finns det en bred samsyn och en grund i svensk utvecklingspolitik, säger hon.

Följer internationella regler
Kommer då Sverige i fortsättningen att använda biståndspengar för att betala svenska militära insatser utomlands? Biståndsministern hänvisar till internationella regelverk.

– I hela världen pågår nu en diskussion, inte minst med tanke på de förändringar som har skett inom FN, en fredsbyggande kommission, där man ska kunna hantera både utveckling och säkerhet. Detta gör att gränserna inte är knivskarpa, vi ska följa det internationella regelverket, säger hon.

Men vill du betala militära insatser med biståndspengar?

– Nej, för militära pengar kan de facto inte vara biståndspengar, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".