Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare anställa utomeuropéer

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 16.58

Utredningen om arbetskraftsinvandring föreslår på onsdagen stora lättnader för företag som vill anställa personer från länder utanför EU. Den som hittar ett arbete i Sverige ska i ett första steg få uppehållstillstånd i två år.

När ett företag inte hittar rätt kompetens i Sverige och inte ens i hela EU ska proceduren för uppehållstillstånd förenklas så att fler kan komma till Sverige och jobba. Det föreslår den parlamentariska kommitté som har utrett arbetskraftsinvandringen.

För trots att det finns en stor arbetslöshet i Sverige finns det samtidigt också en stor brist på arbetskraft inom vissa yrken. Till exempel så är det brist på läkare i Sverige och landstingen rekryterar redan i dag utifrån.

Ska få uppehållstillstånd i två år
I ett första steg ska den som hittar jobb i Sverige få uppehållstillstånd i två år. Sedan ska det kunna förlängas i två år till och efter fyra år ska personen kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd. Det handlar alltså om folk som från dag ett försörjer sig själva och betalar skatt.

Utredningen förslår också ett nytt jobbsökarvisum, folk utanför EU ska kunna komma hit och söka jobb.

Det finns ett aber i det hela: enligt svensk lag måste arbetsgivaren först söka anställda inom Sverige och EU. Först när det inte går att hitta någon inom hela EU får man rekrytera utifrån.

”Många kanske inte kommer”
Anna Kinberg Batra är moderaternas ledamot i utredningen. Hon menar att de nya förslagen behövs men att man inte ska räkna med att särskilt många vill komma till Sverige.

– Jag tror att det blir mycket färre än vad vi skulle vilja ha. Vi är ett litet land som ligger långt bort och vi pratar ett konstigt språk som inte många förstår, säger hon.

– Jag tror att vi måste jobba mycket med Sveriges attraktivitet mot både andra européer och mot kineser, indier och vilka andra som kan tänkas vilja komma hit, säger Anna Kinberg Batra.

De flesta säger ja
De flesta riksdagspartierna säger ja till det här förslaget. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har en invändning, de vill låta Ams få en större roll för att kontrollera att systemet inte missbrukas av arbetsgivare som försöker dumpa löner och avtalsvillkor.

Men Anna Kinberg Batra är inte rädd för det.

– Då litar man inte på de seriösa arbetsgivare som finns i både privat- och offentlig sektor. Vi vill ge dem en möjlighet att rekrytera, även från andra länder. Och vi kräver självklart att de följer lagar och regler på den svenska arbetsmarknaden, det måste alla göra oavsett födelseland, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".