Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förändringar föreslås inom kommunala skatteutjämningen

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 18.08

En utredning som presenterades på onsdagen föreslår att kommuner och landsting med höga lönekostnader behöver betala mindre till andra delar av landet, vilket i så fall skulle gynna Stockholmsregionen.

Kommunminister Mats Odell, vill idag inte ge några definitiva besked om förslaget.

– Det här är ett delbetänkande. Det ska vi remissbehandla mycket brett och höra vad remissinstanserna säger. Sedan lämnar vi en proposition till riksdagen, säger Mats Odell.

Ska man tolka detta som att den här utredningen går Stockholmsregionen till mötes på kritiken?

– Utredningen har konstaterat att det är betydligt högre lönekostnader i Stockholm och även byggkostnaderna är strukturellt högre i den här regionen än i övriga delar av landet, säger Mats Odell.

Frågan om den kommunala skatteutjämningen är en gammal stridsfråga. På onsdagen kom nytt bränsle till debatten när regeringens särskilde utredare Ulf Wetterberg överlämnade ett delbetänkande om den kommunalekonomiska utjämningen.

Samma service oavsett skatt
Utjämningssystemet är till för att kommuner och landsting runtom i landet ska kunna erbjuda invånarna samma kommunala service, oavsett skattekraften. Från Stockholmsregionen, utjämningssystemets stora bidragsgivare, har dock kritiken varit hård. Inte minst för att regionen förlorar på att landsting och kommuner har ett högre löneläge.

Utredaren Ulf Wetterberg anser att skatteutjämningssystemet måste ta hänsyn till vilka kostnader landsting och kommuner har. Det kommer att kompensera dem som i dag ger stora bidrag.

– Det är kommuner i storstadsområden, framför allt i Stockholms län. Med våra beräkningar är det 38 kommuner som skulle få bidrag utifrån lönekostnadsskillnader, 25 av dessa finns i Stockholms län och i övrigt i västra Götaland och i Skåne, säger han.

Hur mycket mindre behöver Stockholmsregionen bidra med till skatteutjämningen om förslaget genomförs?

– För kommunerna i Stockholms län skulle det bli ett tillskott med cirka 700 miljoner och för landstinget i Stockholm cirka 500 miljoner, säger utredaren Ulf Wetterberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".