Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopslagningsplaner oroar ombudsmän

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 04.00

Den nya regeringens förslag att slå ihop Sveriges diskrimineringsombudsmän väcker oro bland flera av ombudsmännen.

Handikappombudsmannen Lars Lööw anser att Sverige inte lever upp till FN:s konvention om rättigheter för människor med funktionshinder och att en hopslagning skulle förvärra situationen ytterligare.

– Utgångspunkten blir i första hand att använda diskrimineringslagstiftningen och inte att vara en stark kraft för mänskliga rättigheter som helhet. Det är ett steg tillbaka jämfört med det mandat som handikappsombudsmannen har i dag, säger Lars Lööw.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen att handikappombudsmannen, jämställdhetsombudsmannen, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och ombudsmannen mot etnisk diskriminering läggs ner och ersätts av en gemensam ombudsmannaorganisation.

Inte klart hur den ska se ut
Hur den nya myndigheten skulle se ut är inte klart. En arbetsgrupp har tittat på det, och remissvar har kommit in från de olika diskrimineringsombudsmännen.

Jämo, jämställdhetsombudsmannen, är emot en hopslagning.

De anser att bestämmelser av förbud som rör könsdiskriminering och jämställdhet ska ligga kvar under Jämo som de vill se som en egen myndighet.

HomO positiv till förslaget
DO, ombudsmannen mot etnisk diskriminering, är positiv till förslaget, liksom Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, som anser det kommer att innebära en enklare handläggning och att det blir lättare när det är ett ställe att vända sig för den som blir diskriminerad.

Men handikappombudsmannen är orolig för att en hopslagning skulle få konsekvenser för vissa som känner sig diskriminerade.

– Diskrimineringslagstiftningen kommer ju att bli bättre. Men allt det som inte diskrimineringslagstiftningen inte kan hjälpa till med, blir inte lika viktigt, säger Lars Lööw.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".