Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk tjursperma stor exportframgång

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 06.00

Svensk tjursperma har blivit en stor exportframgång. Det svenska avelsarbetet anses ha en hög kvalitet och efterfrågan har flerdubblats på några år. Med ytterligare marknadsföring ska nu exporten ökas ännu mer.

– Den har ökat drastiskt de senaste åren. Det började med ett korsningsförsök i Kalifornien, där man korsade svarta Holsteinkor med vår röda ras, SRB. Resultatet blev jättebra och det har spridit sig runt hela världen, säger Anna Norgren, exportsäljare på bondeägda Svensk Avel.

Vad är det som gör svenska kor så attraktiva?

– Vi har avlat för hälsoegenskaper och friska kor väldigt länge. Det är de här egenskaperna som efterfrågas runt om i världen, säger hon. 

Det är framför allt det goda hälsoläget i svenska djurbesättningar som lockar utländska intressenter.

Ovanligt internationellt
Friska kor som lever länge och har lätt att föröka sig är minst lika viktigt som att de ger mycket mjölk, men det har ofta tappats bort internationellt, menar Anna Norgren.

– I USA och Kanada har man avlat mycket för produktion och exteriör. Man vill ha fina kor till utställningar och då har man inte fått de resultaten för hälsoegenskaper som man önskar, säger hon.

Det är USA som är den stora markanden, men totalt exporteras svensk tjursperma i dag till 35 länder. På fem år har antalet doser som skickas utomlands ökat från 142 000 till över en halv miljon, och det ekonomiska överskottet är i dag runt tio miljoner.

– Det betyder jättemycket. Av de pengar vi får in på exporten kan vi utveckla för bönderna ännu mer, säger Anna Norgren.

Försöker flytta fram ställningarna ytterligare
Den svenska avelsbranschen försöker nu flytta fram ställningarna ytterligare och på den stora lantbruksmässa som just nu pågår i Jönköping passar många lantbrukare på att visa upp sina djur för utländska besökare. Mats Eriksson från Uppsala är en av dem.

– Det här är 529 Olivia, en av mina favoritkor hemma i min besättning. Hon är fallen efter en tjur som också härstammar från vår egen besättning, men som också är en av svensk avels semintjurar, säger han.

Det är något som du gärna vill visa upp?

– Ja, det visar vi gärna upp. Både för besökare inom landet, men också från besökare utifrån som har visat stort intresse för våra svenska djur.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".