Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt anklagad för ministerstyre

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 03.00
Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt KU-anmäldes på onsdagen av socialdemokraten Eva-Lena Jansson för ministerstyre efter sin kritik av Radiotjänst. Förre justitieministern Thomas Bodström är mycket hård i sitt omdöme om statsministerns agerande.

Bakgrunden är att Reinfeldt uttalat sig kritiskt om Radiotjänsts beslut att polisanmäla migrationsminister Tobias Billström och de före detta ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò.

– Ett tydligare fall av ministerstyre får man leta efter, säger Thomas Bodström.

Uttryckte sin irritation
Det var i en intervju med Ekot som Fredrik Reinfeldt utryckte sin irritation över Radiotjänsts beslut att polisanmäla migrationsminister Tobias Billström och de före detta ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò för att de inte betalt tv-avgiften.

– Är det verkligen så, menar Radiotjänst, att varenda person som hör av sig, villig att göra rätt för sig och betala och som inte bestrider att de har gjort fel, polisanmäls av Radiotjänst?, sade Reinfeldt.

Får inte påverka
En statsminister eller minister får inte påverka en myndighet att agera på ett visst sätt i ett enskilt ärende. Nu är Radiotjänst inte en myndighet utan ett bolag.

Den förre justitieministern Thomas Bodström, numera ordförande i riksdagens justitieutskott, tycker att statsminister Reinfeldt gått långt över gränsen för vad som krävs för ministerstyre.

– Han talar om för Radiotjänst att de har gjort fel som har polisanmält. Tänk nu om det skulle komma fram ytterligare någon minister, då har han givit order till Radiotjänst att inte polisanmäla, på samma sätt som man ger uttryck för om någon annan myndighet skulle vilja göra en polisanmälan mot andra ministrar som har gjort fel. Så här får naturligtvis inte en statsminister agera och jag är väldigt förvånad över att han gör det, säger han.

Nu är inte Radiotjänst en myndighet utan ett bolag. Hur kan han då utöva ministerstyre?

– Radiotjänst utövar också myndighetsutövning på det sätt att de driver frågorna om tv-avgift och de är bara de som kan göra det. Då kan inte Reinfeldt gå ut och agera på det sätt han har gjort, säger Thomas Bodström.

Men Shirin Ahlbäck Öberg forskare i statsvetenskap vid Uppsala universitet och specialiserad på granskningsmakten håller inte med.

– Radiotjänst är ingen myndighet och står inte i något lydnadsförhållande till regeringen, vilket till exempel Skolverket och Ams gör. Det är svårt att se att det skulle kunna röra sig om ministerstyre, säger hon.

”Tassar i gränsen”
Professorn i statsvetenskap Marie Demker håller inte riktigt med. Hon anser att Radiotjänst i princip kan likställas med en myndighet när det gäller frågor kring tv-avgiften eftersom påförandet av avgift enligt tv-lagen ska ses som beslut av myndighet.

– Det han säger är ett ifrågasättande av deras aktivitet just när det gäller uppbörden av tv-avgiften. Han tassar i gränsen till ministerstyre, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".