Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industri med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.
(Publicerat idag kl 20.06)

Raúl Castro styr vidare i Fidels frånvaro

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 06.58
Raúl Castro styr Kuba.

Efter drygt två och en halv månad är Fidel Castros sjukdom fortfarande en statshemlighet. Ingen vet om eller när han kommer tillbaka. Men på Kuba går livet vidare och man kan till och med notera vissa små förändringar.

Fidel Castros ersättare, hans yngre bror Raúl, har varit en diskret president, men han har ändå hunnit markera en egen, mer kollektiv, ledarstil.

Många analytiker talar om att Kuba idag styrs av en trojka där, förutom Raúl Castro, den unge utrikesministern Felipe Perez Roque och den likaledes unge vicepresidenten Carlos Lage ingår.

Men dessutom har Raúl Castro gett kommunistpartiets veteraner, dem från hans egen generation, ett större inflytande. Ett uttryck för det var när han överraskande utsåg Ramiro Valdez till ny kommunikationsminister.

Valdez var för länge sedan inrikesminister och han har historiskt en stark ställning i partiet, men han har också sen länge haft ett spänt förhållande till bröderna Castro.

Kampanj mot korruption
Valdez återkomst till makten satte snart spår. Han avskedade direktörerna för Kubas telefonbolag och en statlig elektronikfirma, två av Kubas viktigaste företag

Det var en del av den kampanj mot korruptionen som inleddes av Fidel Castro för ett år sen, och som Raúl Castro energiskt har fortsatt.

Men i ett tal på den kubanska landsorganisationens kongress nyligen medgav Raúl Castro indirekt att orsaken till korruptionen finns att söka i det ekonomiska systemet.

Undersökningar, som presenterats i veckotidningen Juventud Rebelde som undersökande reportage, visar att det förekommer korruption i de allra flesta av Kubas företag, som ju alla är statliga; systematiska stölder, felaktiga faktureringar, överpriser och så vidare.

Stölder en nödvändighet
Men Raúl Castro lät förstå att allt inte var att betrakta som korruption, utan som ett närmast oundvikligt resultat av de låga lönerna som ingen kuban, trots gratis bostad, utbildning och sjukvård, med den bästa vilja i världen kan överleva på.

För att få månaden att gå ihop är kubanerna helt enkelt tvungna att stjäla på sina arbetsplatser. Det har också länge varit en allmänt känd sanning, men Raúl Castro är den förste ledare som erkänt det, om än indirekt.

– Att få arbetarna att känna sig som ägare till den samhälleliga rikedomen är den stora, och svåra, utmaningen, sa han i sitt tal på kongressen.

Men hur det ska gå till, det sa han inte.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".