Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen varnas för jäv i gasledningsfråga

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 16.45

Utrikesminister Carl Bildt är delägare i företagen bakom den stora naturgasledning som planeras i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland. Både fp och s varnar nu för att regeringen blir jävig när den ska ta ställning till gasledningen som är tänkt att dras öster om Gotland.

Men statsministern tycker inte att Carl Bildts ägande är något problem i dagsläget.

– Jag tycker inte att det är några problem att statsråd äger aktier, så länge det redovisas offentligt och det avser regeringen att göra. Om det framkommer en typ av diskussion som kan tänkas innehålla hänsyn av jäv av olika slag kommer vi att ta det då, säger Fredrik Reinfeldt.   

Satt i styrelsen
Carl Bild satt nyligen, fram tills han utsågs till utrikesminister, i oljebolaget Vostok Naftas styrelse. För det fick han bland annat optioner värda över fem miljoner kronor och dessutom äger han själv aktier i företaget.

Vostok Nafta är delägare i den ryska olje- och gasjätten Gazprom som ska bygga en gasledning på botten av Östersjön mellan Ryssland och Tyskland.

Statsminister Fredrik Reinfeldt svarade på torsdagen på frågor från ledamöterna i riksdagens EU-nämnd innan han reste till EU-toppmötet i Finland.

”Gör regeringen jävig”
Folkpartiets och socialdemokraternas representanter har sagt att Carl Bildts aktieinnehav gör regeringen jävig när den ska ta ställning till frågan. Men statsminister Fredrik Reinfeldt tycker alltså tills vidare att det inte är något problem.

Flera ledamöter i EU-nämnden ville också veta hur den nya regeringen ser på gasledningen.

Fredrik Reinfeldt tycker att det är bra att Sverige inte är beroende av rysk gas för sin energiförsörjning. I frågan om ledningen på havsbotten har han i princip samma uppfattning som den tidigare socialdemokratiska regeringen.

– Jag har samma synpunkt som jag vet att också den tidigare regeringen formulerade. Kommer det att bli aktuellt som fråga så kommer vi att pröva det i enlighet med svensk lagstiftning och vi kommer att markera viktig miljöhänsyn, säger Fredrik Reinfledt.

Tycker du att det är en bra idé att dra en gasledning genom Östersjön?

– Jag tycker att man ska vara försiktig att tycka så mycket när det gäller sådant som är kommersiellt och som i grunden handlar om handel inom energiområdet. Här handlar det mer om att med lag försöka reagera på att man vill dra en gasledning som vi kanske inte finner helt förenlig eller där vi tycker att miljöhänsyn står emot, och då får vi markera det.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".